Pastýřský koláč je známé anglické jídlo, které si získalo oblibu po celém světě. Na první pohled možná odradí zdlouhavější postup, ale není třeba se bát, vše je jen o dokonalém načasování, jídlo si už pak poradí samo. Je vhodné v chladnějších dnech, kdy potřebujeme zahřát. Kombinace šťavnatého hovězího masa, které je zapečené pod vrstvou jemné bramborové kaše, vytváří dokonalou harmonii chutí a textur.
(fotografie:Frepik)
Potřebujeme:
- 700 g libového hovězího
- 2 pokrájené cibule
- 230 g na kostičky pokrájené mrkve
- 1-2 rozetřené stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 dl hovězího vývaru
- 200 g pokrájených konzervovaných rajčat
- 1 lžička worcesteru
- 1/2 lžičky šalvěje nebo oregana
- 750 g brambor
- 2 lžíce rostlinného tuku
- 3-4 lžíce mléka
- 125 g pokrájených žampionů
- sůl
- pepř
Maso omyjte, nakrájejte na kostky a vložte do velké pánve a bez tuku je za častého míchání na mírném plameni do hněda orestujte.
Přidejte cibuli, mrkev a česnek a restujte vše dalších asi 10 minut. Vmíchejte mouku a míchejte asi 1 minutu, pak postupně přidávejte vývar. Nakonec přidejte rajčata a přiveďte do varu.
V osolené vodě uvařte oloupané brambory, sceďte je a rozmačkejte na kaši, vmíchejte do ní rostlinný tuk, sůl, pepř a mléko. Nechte ji chvíli stát.
Žampiony přidejte do masově směsi. Přisolte a připeřete.
Směs dejte do zapékací mísy, na ni rovnoměrně rozmístěte bramborovou kaši. Zapékejte v předehřáté troubě asi 30 minut při 200 stupních Celsia dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.