Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Rychlý, chutný a efektivní. Připravte si k obědu květákový svítek

Rychlý, chutný a efektivní. Připravte si k obědu květákový svítek

16.6.2024 - AndreaP.

Svítek je rychle pečený pokrm, jehož základ tvoří mléko, žloutky, mouka a sníh z bílků. Dají se dělat na sladko či na slano. V případě slaných svítků, jakož i v tomto případě, se přidává zelenina či maso.  Svítky se musí zkonzumovat hned. Po vychladnutí nebo i zpětném ohřátí ztrácejí na kvalitě. Svítek tedy nelze napéct do zásoby nebo na pozdější dobu, nicméně jeho příprava je tak rychlá, že je lepší si udělat vždy čerstvý.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 400 g květáku
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 50 ml mléka
  • 1 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 houska
  • špetka pepře
  • sůl
 
Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě. Scedíme a drobně nasekáme. 
 
Housku namočenou do mléka vymačkáme.  Máslo utřeme se solí a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh.
 
Nakrájíme cibuli a slaninu, orestujeme, přidáme pepř a všechny připravené suroviny smícháme v těsto.
 
Vymažeme pekáček, směs do něj rozložíme a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.
 
Podáváme s brambory.
 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz