Tento ovocný a šťavnatý moučník je ideální třeba ke snídani nebo na odpolední svačinku. Příprava je opravdu jednoduchá, ač může na první pohled budit obavy. Je relativně rychle hotový, kdy výslednou chuť zásadně ovlivníte zvoleným ovocem i pudinkem. Takže ač je stejný, může být pokaždě chuťově naprosto jiný. Stačí už pak jen vychladit, nakrájet a můžete volat ke stolu!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla nebo Hery
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce pikantní marmelády
- strouhaná citronová kůra
- sklenice kompotovaného ovoce
Na sklo:
- 3 dl šťávy z kompotu
- 1 sáček ovocného pudinku
- kousky ovoce
- šlehačka
Vejce ušleháme s cukrem a změklým tukem, přidáme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto a necháme ho v ledničce odpočinout.
Pekáč nebo větší dortovou formu vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto na vále rozválíme do tvaru pekáče nebo formy, válečkem přeneseme a rukama dotvarujeme, aby byl koláč stejnoměrně vyložen těstem.
Pak v předehřáté troubě upečme dozlatova.
Necháme vychladnout a mezitím připravíme sklo.
Pudink uvaříme se šťávou, vychladlý koláč potřeme marmeládou, rozložíme na něj ovoce a teplým pudinkem přelijeme. Necháme vychladnout.
Před podáváním ozdobíme kousky čerstvého nebo kompotovaného ovoce a hustě ušlehanou, mírně přislazenou šlehačkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.