Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Barvy Indie na talíři aneb když se zelenina promění v pikantní indické lečo

Barvy Indie na talíři aneb když se zelenina promění v pikantní indické lečo

12.6.2024 - AndreaP.

Indické lečo je jedno z nejbarvitějších a nejchutnějších darů indické kuchyně. Tato pikantní směs zeleniny a koření je nejen chuťovou pochoutkou, ale také pohlazením pro oči, jelikož talíř hýří barvami. A je to bezesporu také důkaz toho, že není třeba maso, aby člověk připravil dokonale výživné a syté jídlo. Ať už se jedná o rychlý oběd či večeři, indické lečo je zejména v letním období plném zeleniny tou správnou volbou. 

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 250 g rajčat
  • 250 g paprikových lusků
  • 200 g lilku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce koření kari
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička horkého koření
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 3 lžičky másla
  • sůl

Možná vás v seznamu surovin zaujala položka horké koření, a marně přemýšlíte, co to vlastně je. Nebojte se, jedná se o kořenící směs, kterou jsme si už zde představili. Jak si jí doma vyrobit se dozvíte v článku Domácí kořenící směsi jsou ty nejlepší. Utlučte si vlastní horké koření!

A teď už k samotné přípravě receptu. Základem je očištěná zelenina, takže si jí nejprve připravíme, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, papriky očistíme a nakrájíme, stejně tak lilek a rajčata. 

Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, až začne zlátnout, přidáme nakrájené paprikové lusky, lilek a rajčata, osolíme a dochutíme vším kořením kromě horkého.

Podusíme, podlejeme mírně vodou a opět dusíme pod pokličkou až doměkka.

Když je lečo hotové, poprášíme je horkým kořením a podáváme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz