Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Smažené rýžové nočky. Retro recept v podobě sladkého hlavního chodu

Smažené rýžové nočky. Retro recept v podobě sladkého hlavního chodu

11.6.2024 - AndreaP.

Také máte rádi občas změnu v podobě sladkého hlavního jídla? Pak pro vás máme tento retro recept našich babiček. Smažené rýžové nočky jsou totiž klasickým pokrmem přinášejícím nostalgii na talíř. Příprava je snadná a hlavní surovinou je rýže, která zasytí.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 0,5 l mléka
  • 100 g rýže
  • 20 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky
  • 2 bílky
  • špetka soli
  • olej
  • moučkový a vanilinový cukr

 

Do vařícího mléka přisypeme přebranou a opranou rýži, přidáme špetku soli a na mírném ohni uvaříme rýži do měkka. Pak necháme rýži prochladnout.

Do prochladlé rýže přimícháme máslo, cukr, strouhanou citronovou kůru, rum, žloutky a mouku. Vše dobře dohromady zamícháme.

Ze 2 bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce přimícháme do rýže.

Lžící vykrajujeme ze vzniklé hmoty noky, které smažíme v rozehřátém oleji.

Usmažené noky posypeme cukrem a podáváme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz