Léto klepe na dveře a to je období ovoce. Ať už jsou v plné zralosti švestky, meruňky či třešně (své oblíbené ovoce si doplňte), není pak nic lepšího, než vůně ovocného kynutého koláče, která se line kuchyní. Nejtradičnější je pak švestkový koláč, o kterém specificky píšeme i v tomto článku, ale jak již bylo zmíněno, ovoce můžeme použít jakékoliv. Jedná se o tradiční český dezert, který je symbolem rodinné pohody.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 40 g droždí
- 1/4 l mléka
- 3 lžičky cukru
- 80 g másla nebo Hery
- 1/2 lžičky soli
- 5 lžiček cukru
- 1 kg ovoce (švestky...)
- 100 g mletého máku
- 2 lžíce moučkového cukru
Droždí smícháme s vlažným mlékem, 3 lžičkami cukru a lžící mouky a necháme v teple vzejít kvásek.
Mouku přesijeme do mísy, přidáme sůl, cukr, vejce, vlijeme vykynutý kvásek a dobře promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a vařečkou vypracujeme těsto, které se nelepí na stěny mísy a je hladké a lesklé.
Vypracované těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi jednu hodinu.
Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme švestky.
Vykynuté těsto vyklopíme na velký vymaštěný plech a rukama jej rozprostřeme. Na těsto rozložíme švestky řeznou plochou nahoru a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Vložíme do vyhřáté trouby (cca 180 stupňů Celsia) a pečeme asi 40 minut. Necháme v troubě ještě chvíli dojít, vyjmeme a necháme vychladnout.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.