Sezóna rebarbory se nám pomalu krátí, před námi se otevírá sezóna letní, a tak je vhodné její plody ještě využít a načerpat tak do zásoby. Utrhněte tedy na zahrádce ty nejkrásnější růžovoučké stvoly a přeneste je do kuchyně, kde si z nich společně vykouzlíme žemlovku. Tu asi každý z nás zná, i když většina ve spojení s jablky a tvarohem. Věřte nám, i tady tato je ale vynikající, a můžete jí klidně vydávat za hlavní sladký chod, případně lahodný dezert.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 7 rohlíků
- 500 ml mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 5 lžic cukru
- 2 lžíce umletých ořechů
- 2 vejce
- 500 g rebarbory
- 30 g rozinek
- 1 skořicový cukr
- 50 g másla
Rebarboru omyjeme a nakrájíme na menší kousky a orestujeme ji s kouskem másla a s cukrem.
Rohlíky nakrájíme na kolečka, máčíme je v mléce s rozšlehanými žloutky a pokládáme do máslem vymazaného pekáčku.
Na vrstvu rohlíků dáme část rebarbory, posypeme rozinkami, ořechy a skořicovým cukrem a vrstvení opakujeme.
Žemlovku dáme zapéct do předehřáté trouby - teplota cca 180 stupňů.
Mezitím ušleháme sníh z bílků, rozetřeme na povrch upečené žemlovky a necháme ještě chvíli dozlatova dopéct.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.