Jahody kam se podíváš, tak to je vždy symbol toho, že se blíží léto. Jsou lahodné, sladké, rozplývají se na jazyku a hlavně jsou obrovským zásobníkem vitamínu C.
Jahody se konzumují jak za syrova po utržení z keříku, kdy se asi mnozí z nás shodnou, že takové jsou úplně nejlepší, tak ale i po tepelné úpravě (jejich nevýhoda totiž je ta, že podléhají rychlé zkáze). Přidávají se jako náplň například do ovocných (jahodových) knedlíků, do pečiva (jahodový koláč, jahodová bublanina atd.). Často se také zavařují do kompotů, využívají se pro výrobu moštů a marmelád. Vyhlášená je konzumace jahod se šlehačkou.
(fotografie: Freepik)
Jahody se používají i jako dekorační doplněk pro míchané nápoje a značné obliby v celosvětovém zastoupení má konzumace jahod spolu se sektem.
A my si dnes připravíme jahodovou omáčku, která je výborná jak na trhanec či piškotový nákyp, ale může být i skvělým doplňkem zmrzliny a podobně.
Potřebujeme :
- 1/2 kg jahod
- 5 lžic vody
- 10 dkg cukru
- 1 lžička škrobové mouky
- 1/2 citrónu
Jahody řádně omyjeme, dvě třetiny z nich rozmixujeme, osladíme a dáme vařit. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Omáčku necháme jen párkrát vzkypět, pak přidáme citrónovou kůru i šťávu a nakonec zbývající třetinu jahod nakrájených na malé kousky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.