Červená čočka je velice oblíbená luštěnina, a jak už v dnešní době všichni víme, luštěniny by v žádném případě neměly chybět v žádném zdravém jídelníčku. Důvodů je hned několik, pojďme si vyjmenovat ty největší plusy, které právě červená čočka má.
1.) Čočka má vysoký obsah bílkovin. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem všech tkání v těle, tudíž pro fungování těla jako celku jsou nezbytné. Základní pravidlo říká, že každý zdravý člověk by měl denně přijmout 0,8-1 g bílkovin/kg váhy za den. Pokud máte fyzicky náročnou práci, posilujete a budujete svaly, pak je toto číslo téměř dvojnásobné.
2.) Obsahuje také velké množství vitamínů a minerálů, vyzdvihnout zde je třeba velké množství železa, proto je čočka velice vhodná pro osoby trpící chudokrevností.
3.) Dále obsahuje také velké množství vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání. Zlepšuje totiž činnost střev a je prevencí proti nepříjemné zácpě.
4.) Červená čočka nenadýmá, je lehce stravitelná. Vhodná je tedy i pro malé děti, těhotné a kojící ženy.
5.) Rychlá příprava bez předchozího namáčení je její obrovský klad. Za 15-20 minut máte uvařeno.
6.) Čočka je ideální pokrm při redukční dietě, protože nás na delší dobu zasytí. Má rovněž nízký glykemický index, tudíž nezvedá výrazně hladinu cukru v krvi, a je proto vhodná pro diabetiky.
(fotografie: Freepik)
A my si z ní dnes připravíme polévku.
Potřebujeme:
- 100 g červené čočky
- 1,5 l vody
- 50 g rostlinného tuku
- 5 stroužků česneku
- sůl
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička sladké papriky
- špetka pepře
- 100 g rajčat
- lístky čerstvého koriandru
Čočku uvaříme v troše vody do měkka a rozšleháme, dolijeme vodou a dále vaříme. V rozehřátém másle osmahneme česnek, přidáme kurkumu, sladkou papriku, pepř, garam masalu, nakrájená rajčata a lístky koriandru. Vše promícháme, vlijeme do polévky, osolíme a ještě chvíli povaříme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.