Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Kombinace hříbků a smetany nikdy nezklame. Připravte si houbovou omáčku s knedlíkem

Kombinace hříbků a smetany nikdy nezklame. Připravte si houbovou omáčku s knedlíkem

20.5.2024 - AndreaP.

Houbová omáčka, nebo také lidově nazývaná houbovka, patří mezi klasiku českých omáček. S ohledem na to, že se blíží letní období, a s ním také bude startovat sběr hub, je toto jídlo to pravé. Je to totiž přesně ta lahůdka, kterou si mnozí rádi připraví po letní vycházce v lese s košíkem v ruce. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1/2 kg hub
  • 1 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • 3 lžičky octu
  • špetku cukru
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • mléko dle potřeby
 
Nejprve si očistíme houby a nakrájíme je na stejné plátky.
 
Oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na na sádle. Přidáme houby, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a nové koření a vše společně krátce orestujeme.
 
Podlijeme lehce vodou a dusíme doměkka (délka dušení závisí na druhu hub, musíme ochutnat, zda jsou už houby měkké).
 
Ve smetaně si rozšleháme mouku a nalijeme na podušené měkké houby.
 
Dochutíme octem, cukrem a podle potřeby přidáme trošku mléka. Na mírném ohni vše ještě krátce společně povaříme.
 
Podáváme s houskovým knedlíkem. 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz