Kombinace hříbků a smetany nikdy nezklame. Připravte si houbovou omáčku s knedlíkem
20.5.2024 - AndreaP.
Houbová omáčka, nebo také lidově nazývaná houbovka, patří mezi klasiku českých omáček. S ohledem na to, že se blíží letní období, a s ním také bude startovat sběr hub, je toto jídlo to pravé. Je to totiž přesně ta lahůdka, kterou si mnozí rádi připraví po letní vycházce v lese s košíkem v ruce.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1/2 kg hub
- 1 lžíce sádla
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- 3 lžičky octu
- špetku cukru
- 1 cibule
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- mléko dle potřeby
Nejprve si očistíme houby a nakrájíme je na stejné plátky.
Oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na na sádle. Přidáme houby, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list a nové koření a vše společně krátce orestujeme.
Podlijeme lehce vodou a dusíme doměkka (délka dušení závisí na druhu hub, musíme ochutnat, zda jsou už houby měkké).
Ve smetaně si rozšleháme mouku a nalijeme na podušené měkké houby.
Dochutíme octem, cukrem a podle potřeby přidáme trošku mléka. Na mírném ohni vše ještě krátce společně povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.