Máte doma na zahrádce rebarboru, a už nevíte, co z ní připravit? Poradíme vám. Vyzkoušejte lahodný rebarborový sirup, který vás překvapí nejen svou chutí, ale také barvou. Z výsledného sirupu připravíte osvěžující limonádu, můžete ho přidávat do čaje, zdobit jím různé dezerty a zmrzliny a dospělí si jistě rádi přidají kapku do alkoholického koktejlu.
(fotografie: Freepik)
Co budeme potřebovat na cca 1/2 l sirupu:
- 650 g rebarborových stonků
- 1 větší stonek máty
- 250 g cukru krupice
- 250 ml vody
- vyvařené láhve i s víčky o celkovém obsahu 500 ml
Rebarborové stonky omyjeme, oloupeme a nakrájíme je na co nejmenší špalíčky.
Takto připravenou rebarboru vložíme do skleněné mísy, přidáme jeden stonek čerstvé máty a vše zasypeme cukrem. Promícháme a necháme odležet alespoň 2 hodiny. V této době rebarbora změkne a pustí hodně šťávy, která bude jemně růžová.
Poté obsah mísy přelijeme do hrnce, přidáme 250 ml vody, promícháme a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme 15-20 minut. Občas promícháme, poté odstavíme.
Obsah hrnce přelijeme přes cedník do čisté nádoby. Rebarboru necháme okapat a pak kuchyňskou stěrkou či vařečkou rebarboru lehce stlačíme, abychom z ní vymačkali co nejvíce zbývající šťávy. Uvařenou rebarboru ale nikdy nepasírujeme.
Hotový a krásně růžový sirup poté už jen přelijeme do připravené láhve a necháme vychladnout. Po vychladnutí láhev uzavřeme a přendáme do ledničky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.