Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Domácí zeleninové kostičky, aneb jak rychle, snadno a bez chemie dochutit polévky či omáčky

Domácí zeleninové kostičky, aneb jak rychle, snadno a bez chemie dochutit polévky či omáčky

16.5.2024 - AndreaP.

V dnešní době si mnoho lidí začíná více všímat neskutečného nárustu cen potravin, které jde ale paradoxně ruku v ruce i s upadající kvalitou. Proto se pomalu stává trenden připravovat si jídlo zcela od základu. A co je leckdy základ pokrmu? Ano, je to  koření, potažmo kořenící směsi. Jedno z nejzákladnějších koření, které se v domácnostech nachází, je koření polévkové. 

Čerstvá zelenina a bylinky jsou totiž čím dál vyhledávanější, kdy toto koření si mnozí doma připravuji klasicky sušením vlastní zeleniny a bylinek (stačí si usušit oblíbenou zeleninu - mrkev, celer, petržel - prostě tu, jejíž chuť máte rádi. Přidáte rovněž oblíbené bylinky, například majoránku, bazalku, rozmarýn či tymián, přidáte sůl a pepř a trochu nového koření či bobkového listu. Poté stačí vše důsledně smíchat a v mixéru rozmixovat na jemný prášek, který vám dobře uskladněný vydrží dlouho). 

Tato směs bylinek a koření může oblíbeným pokrmům dodat skvělou chuť a vůni, přitom je domácí příprava snadná. My si ale dnes ukážeme ještě jiný způsob přípravy, a sice mražený domácí zeleninový bujón do polévek, omáček a do mnoha dalších pokrmů. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 kedlubnu
  • 1/2 celeru
  • 3 mrkve
  • 3 cibule
  • 2 petržele
  • čerstvý svazek petrželky
  • olivový olej 

 

Veškerou zeleninu omyjte, očištěte a nakrájejte na stejnoměrné kousky.

Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokropený olivovým olejem a v předehřáté troubě pečte při teplotě 180 stupňů zhruba 3/4 hodiny.

Nechce lehce vychladnout, a poté ihned rozmixujte spolu s čerstvými listy petržele v mixéru, směs pak přendejte do formy na led (kostičky).

Nechejte v mrazáku, dle potřeby odebírejte požadovaný počet ledových kostiček.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz