V dnešní době si mnoho lidí začíná více všímat neskutečného nárustu cen potravin, které jde ale paradoxně ruku v ruce i s upadající kvalitou. Proto se pomalu stává trenden připravovat si jídlo zcela od základu. A co je leckdy základ pokrmu? Ano, je to koření, potažmo kořenící směsi. Jedno z nejzákladnějších koření, které se v domácnostech nachází, je koření polévkové.
Čerstvá zelenina a bylinky jsou totiž čím dál vyhledávanější, kdy toto koření si mnozí doma připravuji klasicky sušením vlastní zeleniny a bylinek (stačí si usušit oblíbenou zeleninu - mrkev, celer, petržel - prostě tu, jejíž chuť máte rádi. Přidáte rovněž oblíbené bylinky, například majoránku, bazalku, rozmarýn či tymián, přidáte sůl a pepř a trochu nového koření či bobkového listu. Poté stačí vše důsledně smíchat a v mixéru rozmixovat na jemný prášek, který vám dobře uskladněný vydrží dlouho).
Tato směs bylinek a koření může oblíbeným pokrmům dodat skvělou chuť a vůni, přitom je domácí příprava snadná. My si ale dnes ukážeme ještě jiný způsob přípravy, a sice mražený domácí zeleninový bujón do polévek, omáček a do mnoha dalších pokrmů.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 kedlubnu
- 1/2 celeru
- 3 mrkve
- 3 cibule
- 2 petržele
- čerstvý svazek petrželky
- olivový olej
Veškerou zeleninu omyjte, očištěte a nakrájejte na stejnoměrné kousky.
Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokropený olivovým olejem a v předehřáté troubě pečte při teplotě 180 stupňů zhruba 3/4 hodiny.
Nechce lehce vychladnout, a poté ihned rozmixujte spolu s čerstvými listy petržele v mixéru, směs pak přendejte do formy na led (kostičky).
Nechejte v mrazáku, dle potřeby odebírejte požadovaný počet ledových kostiček.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.