Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Dušená mrkev ze školní jídelny vám nikdy nechutnala? Vyzkoušejte mrkvový perkelt!

Dušená mrkev ze školní jídelny vám nikdy nechutnala? Vyzkoušejte mrkvový perkelt!

15.5.2024 - AndreaP.

Jste také poznamenaní školní jídelnou a díky ní jste zarytí odpůrci dušené mrkve? Pak zkuste tento recept na mrkvový perkelt, jeho chuť vás mile překvapí. Jedná se o zdravý, bezmasý pokrm. Hodí se jako příloha, ale také hlavní chod. V receptu neuvádíme záměrně přesnou gramáž surovin, jelikož se vždy čistě odvíjí od chuti, množství mrkve a hlavně počtu strávníků.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • mrkev
  • cibule
  • olivový olej
  • sojová omáčka
  • pepř
  • rozmarýn
  • římský kmín

 

Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Tady si můžete s jídlem trošku pohrát, nakrájet můžete ručně, na struhadle, v robotu či dokonce škrabkou na dlouhé tenké nudličky (špagety) - pokaždé tak  bude jídlo vypadat trošku jinak.

Poté oloupejte a nakrájejte nadrobno cibuli, kterou osmahněte na olivovém oleji do zlatova. Přidejte mrkev a chvíli restujte společně s cibulí. 

Opepřete, přidejte rozmarýn a římský kmín. Podlijte 3 lžícemi sojové omáčky a cca 1 dcl vody.

Promíchejte a přikryjte pokličkou. Vařte přibližně 10 minut. Voda by se měla vypařit a kolem mrkve zůstane jen mírná omáčka. V případně potřeby dosolte, ale většinou není třeba, sojová omáčka je slaná sama o sobě. Výsledná mrkev musí být lehce křupavá, v žádném případě ji nesmíte rozvařit.

Jako přílohu vyzkoušejte volské oko, je to delikatesa. 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz