Jste také poznamenaní školní jídelnou a díky ní jste zarytí odpůrci dušené mrkve? Pak zkuste tento recept na mrkvový perkelt, jeho chuť vás mile překvapí. Jedná se o zdravý, bezmasý pokrm. Hodí se jako příloha, ale také hlavní chod. V receptu neuvádíme záměrně přesnou gramáž surovin, jelikož se vždy čistě odvíjí od chuti, množství mrkve a hlavně počtu strávníků.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- mrkev
- cibule
- olivový olej
- sojová omáčka
- pepř
- rozmarýn
- římský kmín
Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Tady si můžete s jídlem trošku pohrát, nakrájet můžete ručně, na struhadle, v robotu či dokonce škrabkou na dlouhé tenké nudličky (špagety) - pokaždé tak bude jídlo vypadat trošku jinak.
Poté oloupejte a nakrájejte nadrobno cibuli, kterou osmahněte na olivovém oleji do zlatova. Přidejte mrkev a chvíli restujte společně s cibulí.
Opepřete, přidejte rozmarýn a římský kmín. Podlijte 3 lžícemi sojové omáčky a cca 1 dcl vody.
Promíchejte a přikryjte pokličkou. Vařte přibližně 10 minut. Voda by se měla vypařit a kolem mrkve zůstane jen mírná omáčka. V případně potřeby dosolte, ale většinou není třeba, sojová omáčka je slaná sama o sobě. Výsledná mrkev musí být lehce křupavá, v žádném případě ji nesmíte rozvařit.
Jako přílohu vyzkoušejte volské oko, je to delikatesa.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.