Když se řekne perník, většina z nás si představí vůni čerstvě napečeného vánočního cukroví nebo čerstvě upečený voňavý koláč. V obou případech je to právě vůně perníku, co ho dělá neobyčejným a zajímavým. Nejen za touto typickou vůní, ale i za jeho neodolatelnou chutí stojí především směs koření, jejíž složky neodmyslitelně patřily a patří do tradiční české kuchyně.
Perník se dříve vyráběl v hanzovních městech jako symbol jejich úspěchu a bohatství. V Čechách je nejznámější perník pardubický, jehož věhlas je takový, že se dnes Pardubicím přezdívá „město perníku“. Tajemství této již tradiční dobroty se skrývá právě ve směsi koření, která je i tajemstvím jednotlivých výrobců. Pokusme se nyní toto tajemství kořenící směsi poodhalit.
Základem perníkového koření je směs skořice a zázvoru. Další složkou může být kardamom, hřebíček, muškátový oříšek, anýz a levandule. Skořice má nejen příjemnou vůni a nasládlou chuť, ale je také velice prospěšná našemu organizmu. Celkově totiž osvěžuje a podporuje trávení, štěpí tuky a má dokonce dezinfekční a antibiotické účinky. Pochází až z Číny, ale nyní se pěstuje v tropickém a subtropickém pásmu celé Asie. Tento malý zázrak však najdeme i u nás v dnešní době takřka v každé domácnosti.
Oproti tomu zázvor má výraznou pryskyřičnou vůni a jeho chuť je lehce štiplavá. Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. I zázvor je známý nejen pro své využití v gastronomii, ale také pro své blahodárné účinky na lidské tělo. Říká se dokonce, že pomáhá potlačit tak závažné onemocnění, jakým je rakovina. Zázvor je také podle vědců přírodním afrodiziakem. Nejen pro tyto vlastnosti, ale hlavně pro své široké spektrum využití rovněž patří do každé české kuchyně.
Existuje mnoho receptů, krom již v úvodu zmíněných, kde se perníkové koření používá. Jedním takovým zvláštním je například pečený čaj nebo hovězí s perníkovou omáčkou. A právě na tento recept se dnes zaměříme.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 600 g hovězí maso zadní
- kousek slaniny
- 1 cibule
- asi 300 g kořenové zeleniny: mrkev, petržel, celer
- kousek másla
- 2 dl červeného vína
- vývar
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 1-2 lžičky perníkové koření
- citron
- sůl
- pepř
- tmavá jíška
Na másle a slanině orestujeme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.
Maso očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v perníkovém koření.
Vložíme na zeleninový základ, opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo, podlijeme vínem a vývarem a dusíme nebo pečeme přikryté doměkka.
Pak maso vyjmeme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme podle zvyklostí, dochutíme marmeládou, citronovou šťávou, případně dokořeníme.
Podle potřeby zahustíme tmavší jíškou a provaříme.
Maso podáváme nakrájené na plátky s omáčkou a houskovým knedlíkem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.