Lahodná polévka, ať už se týká klasiky v podobě vývaru, oblíbené zeleninové, a nebo jakékoliv krémové je vždy sázka na jistotu. Polévek je nepřeberné množství, a těžko se odhaduje, která je vůbec ta nejoblíbenější. Jednoho adepta, který ale do TOPky jistě patří, vám dnes připomeneme. Je to hustá, bílá polévka našich babiček, spojená s typickou vůní hub, které této polévce dodávají lahodnou vůni a chuť. Už víte, o které je řeč? Ano správně, je to kulajda. Kdo by neznal tuto jihočeskou polévku? Příjemně zahřeje a díky své hustotě také zasytí.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- hrst sušených hub
- 3 velké brambory
- nasekaný kopr dle chuti
- 1 kelímek smetany
- 2-3 lžíce hladké mouky
- sůl
- kmín
- ocet
- cukr
- 1 bobkový list
- vejce
Sušené houby zalijeme cca 1 litrem vody, osolíme a dáme vařit. Po asi 15 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory spolu s kmínem a bobkovým listem. Vaříme doměkka.
Ve smetaně rozšleháme mouku a vlijeme do vařící polévky, promícháme, přidáme nasekaný kopr a necháme provařit. Dle potřeby dochutíme octem a cukrem.
Nakonec do polévky přidáme nahrubo nasekaná vařená vejce a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.