Když se rozhlédneme kolem, jistě si všimneme, že začíná kvést černý bez. Tento květ černého bezu je nejen krásný na pohled, ale také voní z dálky, a co je nejdůležitější, je také velmi prospěšný našemu zdraví. Podívejme se teď společně na několik zajímavostí o něm, a rovněž na krátké a jednoduché recepty z jeho velkých květů.
(fotografie: Pixabay)
Černý bez (Sambucus nigra) má dlouhou historii v lidovém léčitelství. Jeho květy mají mnoho léčivých vlastností a bezesporu mu patří jedno z předních míst nejoblíbenějších léčivek vůbec.
Protizánětlivé:
Květy černého bezu jsou účinné při nachlazení, rýmě, kašli a bolesti v krku.
Imunitní podpora:
Obsahují vitamín C a antioxidanty, které posilují imunitní systém.
Antivirotické:
Pomáhají při boji proti virům.
Diuretické:
Čaj z květu bezu podporuje močení a detoxikaci těla.
(fotografie: Pixabay)
A jak už jsme se zmínili výše, lze tuto léčivku využít i v kuchyni.
Bezová limonáda:
Sušte květy na půdě a poté je smíchejte s citronovou šťávou, vodou a medem. Tato osvěžující limonáda je skvělá na horké letní dny.
Čaj z květu bezu:
Sušené květy zalijte vroucí vodou a nechte louhovat. Přidejte med a pijte jako prevenci proti nachlazení a rýmě.
Smažené kosmatice:
Osušené květy bezu namočte do připravovaného těstíčka (to si zvolte dle své chuti) a smažte v rozpáleném oleji. Hotové nechejte odkapat na savém ubrousku.
Takže ať už si užíváte jeho léčivé účinky nebo ho využíváte v kuchyni, černý bez je opravdu výjimečná rostlina, které se budeme i nadále zde věnovat, jelikož její sezóna právě začíná!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.