Olomoucké tvarůžky jsou moravským zrajícím sýrem, který se vyrábí z odtučněného mléka. Tento tradiční sýr má dlouhou historii, kdy první zmínky o nich pocházejí již z 15.století a je spojen s regionem Haná v České republice. Tvarůžky přinášejí tělu kvalitní plnohodnotné bílkoviny, jen málo sacharidů a minimum tuku. Z minerálních látek stojí za zmínku především značný obsah vápníku. Nízká energetická hodnota umožňuje zařadit tvarůžky do diety redukční i diabetické. Olomoucké tvarůžky mají kořeněnou chuť, typický výrazný zápach, který je pro někoho nepřekonatelný, a povrch je zlato-žlutý a mazlavý. Jejich konzistence je lepkavá a poloměkká a jádro je světlejší. Lze je použít v různých receptech. Můžete je přidat do studených pokrmů, dezertů, hlavních jídel nebo grilovaných pokrmů. Jsou skvělou přísadou pro vaření i pečení. A my si dnes z této výrazně pikantní pochoutky uděláme "tatarák".
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 240 g proleželých olomouckých tvarůžků
- 60 g měkkého másla
- 1 cibule
- 2 žloutky
- 1 lžička hořčice plnotučné
- 1/2 lžičky sladké mleté papriky
- případně sladká nebo kysaná smetana
Vidličkou rozmačkáme tvarůžky, promícháme s máslem a žloutky.
Oloupanou cibuli rozkrájíme na jemné kostičky a spolu s hořčicí a paprikou přidáme do tvarůžků. Znovu promícháme, ochutnáme a pokud je tatarák příliš ostrý, zjemníme jej sladkou nebo kysanou smetanou.
Hodí se jako pomazánka na opečené krajíčky bílé veky nebo na tmavý chléb.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.