Zelí je významnou součástí našich kuchyní a nabízí mnoho možností, jak ho připravit. Pěstuje se již tisíce let, kdy starověcí Římané a Egypťané ho používali jako potravu i léčivou bylinu. Je bohaté na vitamíny C a K, vlákninu a antioxidanty. Pomáhá posilovat imunitní systém a udržovat zdravou kůži. Pro vysoký obsah vlákniny jej hůře snášejí lidé s nemocným žaludkem a trávícím systémem. Pro ty je vhodnější zelná šťáva. Zelí je součástí mnoha tradičních pokrmů, jako jsou například kapustové rolky, zelné polévky či saláty. A právě zmíněný zelný salát nemusí být nic složitého, a přesto si na něm můžeme pochutnat. V jednoduchosti je totiž krása.
(fotografie: Freepik)
Jednoduchý zelný salát /4 malé porce/
- 150 g zelí
- 60 g mrkve
- 3 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 menší jablko
- sůl
- jemně mletý černý pepř
Zelí a mrkve nařežte na jemné proužky. Jablko zbavte jádřinců a pokrájejte na kostičky. Smíchejte zelí, mrkev a jablko, přidejte citronovou šťávu, třtinový cukr a sůl a pepř dle libosti. Dobře promíchejte a dejte vychladit.
Podávejte s čerstvým pečivem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.