Plný talíř zeleniny je pro některé ta nejlákavější představa skvělého jídla, pro druhé pak šok a otázky, kde je nějaký pořádný kus masa. Nicméně zelenina jako taková je přesně to pravé, co náš organismus v této chvíli po dlouhé zimě potřebuje k zahnání jarní únavy. A bez masa nám takový prima oběd jen a jen prospěje. Pojďme to společně zkusit.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 1 řapíkatý celer
- 300 g zeleného hrášku
- 4 artyčoky
- 200 g hlaviček chřestu
- 60 g šunky
- 2-3 šalotky (jarní cibulky)
- olivový olej
- strouhaný parmezán
Řapíkatý celer nakrájíme na kousky, z artyčoků odstraníme tvrdé vnější listy a rozkrojíme je na větší kousky. Hlavičky chřestu spaříme ve vařící vodě a ihned vyjmeme. Šunku nakrájíme na kostičky, šalotky nasekáme najemno.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme šunku s cibulkou. Poté přidáme celer, artyčoky, vyloupaný hrášek a chřest, vše podlijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni doměkka. Zeleninu podáváme teplou, sypanou strouhaným parmezánem. Jako přílohu můžeme zvolit vařené brambory či opečenou bagetu.
Recept pochází z Toskánské kuchyně.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.