Pampeliška je významná léčivka. Sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen – duben), květy (květen – září), nať s kořenem (březen – duben). Droga je bez zápachu a má mírně nahořklou chuť. Z kořene lze po usušení, upražení a rozemletí připravit hořkou „pampeliškovou mouku“. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Záběr jejich léčebných schopností je ale mnohem větší. Je to také významná včelařská rostlina. Používá se často k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína, známý je i pampeliškový med či sirup.
A právě sirup si dnes připravíme, neb pampelišky už na našich zahrádkách a loukách vystrkují své krásné žluté hlavičky :-) Pampeliškový sirup příjemně dochutí jakýkoliv čaj nebo z něj snadno přichystáte báječnou „sluníčkovou“ limonádu. Dodáte tak tělu prospěšné látky a živiny.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 400 hlaviček květů pampelišek
- 2 citróny
- 2 kg krystalového cukru
Hlavičky pampelišek dobře opereme, odstraníme stonky a květy vložíme do hrnce se dvěma litry vlažné vody.
Současně přidáme citróny nakrájené na kolečka. Vše na chvilku povaříme - ohříváme do bodu a varu a vždy stáhneme z plamene po dobu 15 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme vše po 24 hodin vyluhovat.
Po této době roztok přecedíme, přidáme cukr a vše vaříme 1-1,5 hodiny za stálého míchání. Až sirup zhoustne, může být přelit do sklenic. Skladujeme v chladnu a temnu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.