Hlávkový salát je jedním z nejoblíbenějších a nejvšestrannějších druhů zeleniny v naší kuchyni. Jeho svěží, křupavé listy nejen že přidávají barvu našim talířům, ale jsou také plné vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus nezbytné.
(fotografie: Pixabay)
Salát obecně má mimořádně nízkou energetickou hodnotu. Zlepšuje trávení a je močopudný. Snižuje nervové napětí a podporuje spánek.
Co najdete v salátu? |
Saláty obsahují 90 až 96 % vody, 1,5 % vlákniny, 1,2 % sacharidů a 1 % bílkoviny. Z vitamínů je v nich zastoupen vitamin C (24 mg na 100 g), karotén, vitaminy skupiny B a vitamin E. Z minerálních látek obsahují nejvíce draslíku, vápníku, fosforu, železa, hořčíku. |
Dnešní formy salátu zavedl do střední Evropy Karel Veliký, který ho v 8. století v díle Capitulare de villis doporučil k pěstování. Nejdříve se ujal v klášterních zahradách, na stůl obyčejného lidu se dostal teprve v 16. století. Hlávkový salát vytváří řadu odrůd lišících se tvarem a barvou, zkadeřením listů i délkou vegetace. Využíváme jej hlavně čerstvý, rychlené saláty v zimě mohou obsahovat více škodlivých dusičnanů.
Dostali jste na salát chuť? Nyní se nacházíme zrovna v období, kdy v našich sklenících a pařeništích se už hlávky této pochoutky krásně zelenají. A tak z našich receptů namátkou vybíráme pro vás jako inspiraci tyto:
- Salát Cézar /4 porce/
3 stroužky česneku, 2 žloutky, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžičku hořčice (Dijon), 1/2 dl limetkového džusu, 1 1/2 dl olivového oleje, 50 g parmezánu, 1 hlávka salátu Romano nebo libovolná salátová směs
Česnek, žloutky, pepř, hořčici a džus umixujeme v mixéru a pomalu přiléváme olej jako při výrobě majonézy. Salát umyjeme, osušíme a nakrájíme. Několik listů si necháme celých. Salátovou mísu vyložíme listy, přidáme pokrájený salát a zalijeme dresinkem. Navrch poklademe slabě nakrájené plátky parmezánu.
- Jarní zeleninový salát
1 hlávkový salát, 1 svazek ředkviček, 1 salátová okurka, 2 mladé cibulky se zelenou natí, 1 vejce natvrdo, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky soli, 5 lžic jogurtu, pažitka
Všechnu zeleninu dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Hlávkový salát narkájíme na hrubší nudle, řekdvičky na jemnější nudličky, okurku na kostičky, cibulky i s natí na kolečka. Osolíme, zakapeme citronem, přelijeme jogurtem, povrch ozdobíme nasekaným vejcem a pažitkou. Podáváme vychlazený.
- Vejce s hlávkovým salátem
2 hlávky salátu, svazek ředkviček, 1/4 litru kysané smetany, 1 lžička citrónové šťávy, 50 g cukru, 4 natvrdo vařená vejce
Dobře omytý a na listy rozebraný salát rozložíme na talíře. Polijeme zálivkou ze smetany, citrónové šťávy a cukru. Oloupeme vejce, rozkrájíme na čtvrtky a spolu s nakrájenými ředkvičkami jimi ozdobíme listy salátu. Podáváme s tmavým chlebem.
- Waldofský kuřecí salát /4 porce/
500 g červených jablek, 3 lžíce citronové šťávy, 1,5 dl nízkotučné majonézy, 1 celer, 4 šalotky, 1 stroužek česneku, 90 g nasekaných vlašských ořechů, 500 g vařeného libového kuřecího masa, 1 hlávkový salát, sůl, pepř, případně jablko a ořechy na ozdobu
Do misky dejte jablka nakrájená na kostičky, citronovou šťávu a 1 lžíci majonézy. Nechte uležet alespoň 40 minut. Celer oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Přidejte k jablku s pokrájenými šalotkami, rozetřeným česnekem a nasekanými ořechy. Zamíchejte, přidejte zbylou majonézu a důkladně promíchejte. Pak přidejte na kousky pokrájené kuřecí maso a opět promíchejte. Listy salátu obložte servírovací mísu, kuřecí salát navrstvěte doprostřed, opepřete a případně ozdobte plátky jablka a vlašskými ořechy.
- Hrášek po francouzsku /4 porce/
150 g malých šalotek, 60 g másla, 1 lžička soli, 1/2 lžičky cukru, 6 stonků petrželky, 1 hlávkový salát, 600 g mladého hrášku
Cibulky oloupejte, na mírném ohni poduste na másle až zesklovatí. Přidejte sůl, cukr, 1/8 l vody a nať petrželky. Salát rozkrojte na čtvrtky, také pevné srdíčko rozkrojte na čtvrtky, každý kus pevně svažte nití. Položte na šalotku, navrch dejte hrášek. Duste dalších 10 minut. Petrželku a nit odstraňte, zeleninu zlehka promíchejte, dochuťte a podávejte.
- Kuřecí prsíčka se zeleninou a kefírem /4 porce/
500 g kuřecích prsíček, 400 g salátových okurek, 300 g rajčat, 150 g čerstvých žampionů, 50 g sójových klíčků, 40 g rostlinného tuku, 1 hlávkový salát, 3 dl kefíru, 2 lžíce sekaných bylinek (pažitka, petrželka, kerblík, bazalka, estragon), 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř
Kuřecí prsíčka osolíme, opepříme a na tuku pečeme doměkka. Na talíře vkusně upravíme listy hlávkového salátu, kolečka nakrájených okurek, dílky rajčat, plátky čerstvých žampionů, kopičku sójových klíčků a na plátky nakrájená upečená kuřecí prsíčka. Kefír ochutíme citronovou šťávou, sekanými bylinkami, solí a pepřem, promícháme a přelijeme přes nakrájená kuřecí prsíčka a zeleninu na talíři.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.