S novými flíčky Panzani, můžete vykouzlit dokonalá jídla na nejrůznější způsoby, která si zamiluje vaše rodina i přátelé.
Flíčky s hovězí svíčkovou, sušenými rajčaty a parmezánem
Pro 4 osoby:
- Hovězí svíčková 400 g (možno i Rump steak nebo nízký roštěnec)
- Flíčky Panzani 1 balení
- Extravirgin 3 pol. lžíce
- Česnek 8 stroužků
- Sušená rajčata cca. 12ks
- Olej ze sušených rajčat 3pol lžíce
- Capari 1 kávová lžička
- Nasekaná petrželka 1 kávová lžička
- Sůl, pepř
- Parmezán 100 g
foto / Panzani
Postup:
Na hodně rozehřátém oleji ze sušených rajčat a extravirgin orestujeme plátky česneku do zlatova, poté přihodíme na kostičky pokrájené maso, osolíme, opepříme a rychle zarestujeme. Poté přihodíme nasekané capari, sušená rajčata a petrželku, pepř a nastrouhaný parmezán.
V hrnci s osolenou vodou uvaříme flíčky na způsob al dente, poté scedíme ale ne důkladně. Chceme, aby nám zbyla i troška vody z těstovin. Těstoviny přidáme do směsi masa, promícháme a popř. si pomůžeme pár kapkami vody z těstovin, aby vznikl lehký sosík. Přidáme parmezán a servírujeme
TIP: Pro zvýraznění chuti můžeme použít i trochu nasekaných sardelek/ančoviček v oleji
Flíčky s hovězím ragú na boloňský způsob s rajčaty a parmezánovým bešamelem
Pro 4 - 6 osob:
- Hovězí mleté 500 g
- Vepřové mleté 200 g
- Extravirgin olej 0,4 dcl
- Flíčky Panzani 1x balení
- Cibule střední 1ks
- Mrkev střední 2ks
- Česnek 4 stroužky
- Řapíkatý celer 2x stonek (lze nahradit i obyčejným oloupaným celerem 100 g)
- Chilli dle chuti - nemusí být
- Bobkový list 6ks
- Rozmarým 1 větvička
- Rajský protlak 1 dcl
- Drcená rajčata: 1x malá plechovka cca. 400 g
- Bílé víno 1 dcl
- Mléko tučné
- Sůl, pepř, dle chuti
Suroviny parmezánový bešamel:
Máslo 50 g, obyčejný olej 6 pol. lžic, hladká mouka cca. 3 - 5pol. lžic, tučné mléko 3 dcl, parmezán
Postup:
Na extravirgin oleji orestujeme na drobnou nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Poté přidáme maso, které osolíme, opepříme, přidáme česnek a dál restujeme. Cca. po 10 min přidáme protlak, drcená rajčata, koření, bílé víno a podlijeme vodou cca. 2 dcl. a dusíme do měkka, min 1 hod. V případě, že je třeba, můžeme ještě znovu podlít vodou. Výsledkem by měla být spíše hustší masová směs, která má výraznou chuť masa, rajčat, zeleniny a bylinek.
Mezi tím si uvaříme flíčky Panzani v osolené vodě na způsob al dente, scedíme, prolijeme chladnou vodou a necháme v cedníku okapat.
Bešamel: V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku, zamícháme v hustou hmotu, sundáme z plotny a vmícháme mléko. Poté opět zahříváme do zhoustnutí. Pokud je hmota moc hustá, podlijeme mlékem, aby byla konzistence krémová. Na konec přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem.
Na závěr vrstvíme do pekáče tak, že přidáme na dno cca. 1 - 2 cm bešamel, směs masa smícháme s uvařenými flíčky a nasypeme na bešamel, překryjeme další vrstvou bešamelu, opět posypeme parmezánem a zapečeme v rozehřáté troubě na 180 stupnů cca. 30 – 45 min.
Flíčky v jemné sýrové omáčce s pancettou, parmezánem a růžičkami brokolice
Pro 4 – 6 osob:
- Pancetta nebo parmská šunka 100 g
- Flíčky Panzani 1x balení
- Gorgonzola nebo niva 100 g
- Smetana 180ml
- Tymián čerstvý – 4 větvičky (může být i sušený - 1/3 kávové lžičky)
- Olivový olej 2 pol. lžíce
- Sýr Ementálského typu 100 g
- Parmezán 50 – 100 g dle chuti
- Brokolice 1ks
- Mléko tučné
- Sůl, pepř
Suroviny parmezánový bešamel:
Máslo 50 g, obyčejný olej 6pol. lžic, hladká mouka cca. 3 – 5 pol. lžic, tučné mléko 3dcl, parmezán
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme do křupava na jemné kostičky nakrájenou pancettu. Přidáme sýr promícháme a zalijeme smetanou. Rozvaříme sýr, dochutíme solí pepřem a tymiánem a vaříme do jemného zhoustnutí.
Bešamel: V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku, zamícháme v hustou hmotu, sundáme z plotny a vmícháme mléko. Poté opět zahříváme do zhoustnutí. Pokud je hmota moc hustá, podlijeme mlékem, aby byla konzistence krémová. Na konec přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem. Jakmile je bešamel hotov, smícháme ho se sýrovou omáčkou, popř. naředíme mlékem tak, aby byla omáčka krémová.
Brokolice: Očistíme a rozdělíme na malé růžičky, které v rychlosti povaříme cca. 30 s ve vroucí vodě.
Poté propláchneme studenou vodou.
V hrnci s osolenou vodou uvaříme flíčky na způsob al dente, scedíme, a promícháme s omáčkou. Přidáme do pekáčku, posypeme nebo vmícháme růžičky brokolice, zasypeme nastrouhaným ementálem a parmezánem a v rychlosti zapečeme v troubě pod horním grilem do zlatova.
TIP: Pokud spěcháte a nechce se Vám dělat bešamel, použijte více smetany a lžíci suché světlé jíšky.
Další recepty pro inspiraci naleznete na panzani.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.