Venku je nádherné jarní počasí, slunce nás doslova táhne ven do přírody, kde se příroda probouzí až neskutečným tempem. Narazit můžeme už také na první jarní bylinky, jakými jsou kopřiva, sedmikrásky, pampelišky a mnohé další. A právě o kopřivách a jejich využití v kuchyni jsme si povídali už v minulém článku, a ještě i v tomto se u nich na chvíli zdržíme. Opakování jest totiž matka moudrosti.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Kopřiva dvoudomá je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva. Je sbírána jako léčivá rostlina. Sbírá se hlavně list, který se používá čerstvý nebo sušený.
Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu (1 čajová lžička kopřivy na šálek vody, podává se 3× denně). Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá proti revmatickým bolestem. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Dva šálky mladých kopřiv rozmixujeme v malém množství vody a přefiltrujeme. Užívají se tři týdny dvě lžíce denně.
Co se gastronomie týče, je vhodná k výrobě špenátu, k okořenění jarní polévky. Přidává se též do nádivky či jako příloha k masu.
A protože právě nyní je kopřiva ve své největší síle, a její léčivé účinky jsou prokázané, určitě jí i vy zapojte do svého jídelníčku. Zkusit to můžete třeba právě i tímto receptem, případně některým z minulého článku.
(fotografie: Pixabay)
Na omáčku z jarních kopřiv potřebujeme :
- 2 hrsti mladých jarních kopřiv
- 100 g másla
- 1 sladkou smetanu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka muškátového květu
- sůl
- 1/2 l vývaru
- 2 žloutky
Opláchnuté kopřivy nasekáme najemno a podusíme je na rozpuštěném másle, poté zalijeme vývarem a povaříme.
Ve smetaně rozmícháme mouku, přilijeme do základu s kopřivami, přidáme se solí utřený česnek, muškátový květ a sůl a 20 minut necháme povařit.
Nakonec do omáčky zašleháme syrové žloutky a už ale nevaříme !
Omáčku podáváme například k telecímu či jehněčímu masu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.