Jarní kopřivy již dávno nejsou brány jako obyčejný plevel, nýbrž jako zdravá bylina, která je také skvělým pokladem pro kuchyni, kde se pro jejich využití nabízí mnoho možností. Obsahují spoustu vitamínů a minerálů, které prospívají našemu organismu. Jsou bohaté na železo, vápník a vitamín C. Jejich chuť je podobná špenátu, a proto jsou jeho skvělou alternativou.
(fotografie: Pixabay)
Využití kopřiv v kuchyni:
Kopřivový špenát:
Kopřivový špenát můžete připravit podobně jako klasický špenát. Postup ve zkratce je následující:
Natrháme vrchní nedřevnaté vršky mladých kopřiv (asi 5 cm od špičky) a uvaříme je ve větším množství osolené vody (jako na těstoviny). Scedíme a necháme okapat.
Mleté kopřivy smícháme s cibulkou, česnekem, utřenými vajíčky a strouhankou. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme jako zeleninovou přílohu.
Kopřivová polévka:
Kopřivy můžete použít i do polévky.
Stačí je spařit, nasekat a přidat do vývaru spolu s bramborami, cibulí a kořenovou zeleninou.
Polévku můžeme nakonec dochutit dalšími bylinkami a smetanou.
Kopřivové pesto:
Mladé kopřivy nasekejte a smíchejte s olivovým olejem, česnekem, ořechy a sýrem.
Použijte jako omáčku k těstovinám nebo jako dip.
Kopřivové lívance:
Přidejte nasekané kopřivy do těsta na lívance.
Opečte na pánvi a podávejte s tvarohem nebo zakysanou smetanou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.