Před sebou máme Zelený čtvrtek. V tento den se má jíst především zelená strava, a to od zeleniny až po byliny. Naši předkové tento den konzumovali hrách, kapustu, zelí, špenát a jarní byliny (kopřiva, kerblík, petržel, medvědí česnek, pampelišky apod.), a to podle toho, co se zrovna daný rok urodilo. Vše mělo jediný účel, a sice, aby byli lidé po celý následující rok zdraví. Kromě toho je tento den známý sázením lnu a hrachu, což má zajistit bohatou úrodu a prosperitu.
(fotografie: Pixabay)
I v tento den se kladl důraz na volbu pokrmů, neboť to byl (a pochopitelně stále je) den postní, jeden ze dnů čtyřicetidenního a velmi přísného půstu, který vrcholí den následující - na Velký pátek. Na Zelený čtvrtek se také pekly pletence, preclíky a jidáše - kynuté pečivo ve tvaru smyčky na provaze, které se polévají medem. I to mělo lidem zajistit zdraví po celý rok.
Strava předvelikonočního Pašijového týdne je celkově jednoduchá a skromná (bez masa a živočišných tuků), hodí se tedy lehké a zdravé recepty. Zde je návod na přípravu špenátové polévky, která je ideální pro tento den:
Špenátová polévka
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a osmahněte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte umytý a nakrájený špenát a restujte, dokud nezměkne. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 10 minut.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí a pepřem.
Podávejte horkou s křupavými opečenými krutony.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.