Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Odřezky z masa nevyhazujte! Připravte z nich jehněčí polévku s jarnimi bylinkami

Odřezky z masa nevyhazujte! Připravte z nich jehněčí polévku s jarnimi bylinkami

22.3.2024 - AndreaP.

Jak si připravit marinované jehněčí steaky na tymiánu, které budou ozdobou prostřeného velikonočního stolu, jsme si už prozradili. Co ale udělat s odřezky masa a kostmi, které nám při přípravě steaků zákonitě zbyly? Odpověď je jednoduchá! Využijeme je a připravíme z nich lahodnou polévku plnou jarní síly.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 l vývaru z jehněčího masa, drobů a kostí
  • 80 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový květ
  • 150 g jarních bylinek: mladých kopřiv, libečku, petrželky, pampelišky, špenátu
  • 2 vaječné žloutky

 

Základem této polévky je jehněčí vývar, který si připravíme pomalým dlouhým varem jehněčího masa, přesněji odřezků a kostí z výše zmíněného receptu.

Dále si pak rozpustíme 50 g másla, přidáme hladkou mouku a zhotovíme světlou jíšku, kterou zalijeme vlažným vývarem a dobře rozšleháme. Zvolna vaříme asi 1/2 hodiny.

Polévku dochutíme mletým pepřem, muškátem a podle potřeby dosolíme.

Jarní bylinky opereme a posekáme nahrubo. Rozsekané bylinky dáme na zbývající rozpuštěné máslo a krátce podusíme.

Potom na ně přecedíme provařenou polévku, přivedeme do varu a přilijeme našlehané žloutky, které necháme v polévce srazit.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz