Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem

Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem

19.9.2024 - AndreaP.

Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco opravdu výjimečného. Přestože jsou češi národem houbařů, tak tento recept se dělá jen v některých krajích naší republiky, ne všude je znám. Je oblíben pro svou bohatou výraznou chuť a jemnost. Kombinace čerstvých hub, másla, vývaru a mléka tvoří základ, který je doplněn česnekem, bílým vínem a muškátovým oříškem. Polévka je nakonec dochucena sekanou petrželkou, která jí dodává svěžest a barvu.

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme: 

  • 250 g čerstvých hub
  • 50 g másla
  • 0,2l masového vývaru
  • 0,5l mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička hladké mouky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce sekané petrželové natě
  • strouhaný muškátový oříšek
  • sůl
  • mletý pepř

 

Očištěné houby nakrájíme na tenké plátky a dáme spolu s drobně nakrájeným česnekem na rozehřáté máslo. Zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a mícháme na mírném ohni, až se tekutina vypaří.

Přidáme mouku, dobře zamícháme a po částech přiléváme vlažné mléko smíchané se zbytkem vývaru.

Povaříme na mírném ohni asi 10 minut, přidáme víno, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz