V odborných publikacích se dočtete, že "Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí, je jemné, hodí se i k rychlé úpravě". Jehněčí a skopové bylo součástí slavnostních tabulí už staročeské kuchyně. Poté v našich krajinách upadlo do zapomnění, ze kterého se pozvolna vymaňuje až nyní. Přitom je to maso nutričně velmi hodnotné, má velký podíl bílkovin, vysoký obsah vápníku, fosforu, železa, vitamínu B2 a dalších látek. Obsah tuků v jehněčím mase je ve srovnání s masem hovězím a vepřovým nesrovnatelně nižší.
S velikonočními oslavami je jehněčí maso spjato nejen u nás. Jíst jehněčí totiž údajně znamená obětování Ježíše. Jeho nejrůznější varianty úprav proto najdete v kuchyních napříč celou Evropou (a možná i dále). Od plnění špenátem, zapékání s artyčoky, bramborami, kapustou až po pečení v bylinkách a na víně. My si toto maso naložíme přes noc v marinádě.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 steaky z jehněčí kýty (celkem asi 500 g)
- 1 červená cibule
- kůra strouhaná z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 4 celé neoloupané stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžičky rybízové marmelády
- 1 dcl vody
- 25 ml vína Madeiry (použít můžete i Sherry nebo Portské)
- 4 snítky tymiánu
- olivový olej
Marináda:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 4 kuličky pepře
- 6 snítek tymiánu
- 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
Steaky vykostěte, pokud je třeba a odřízněte tučné kraje - kosti a odřezky použijte na polévku. Vykostěné steaky omyjte a položte do kovové mísy s marinádou. Maso směsí pěkně obalte a nechejte přikryté přes noc marinovat.
Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia. Na pekáč dejte snítky tymiánu, na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, polovinu citronové kůry a celé stroužky česneku. Zalijte 4 lžičkami vody a na to vše položte jehněčí kýtu, tymián a česnek vyjmutý z marinády. Pokapte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte přiklopené péct na 20 minut.
Po 20 minutách podlijte vypečenou šťávou, stáhněte teplotu na 200 stupňů Celsia a pečte dalších 30 až 35 minut. Během pečení ještě několikrát přelijte vypečenou šťávou.
Upečenou kýtu přesuňte na předehřátý talíř nebo na alobal a pekáč postavte na hořák sporáku. Vmíchejte rybízovou marmeládu a nechte ji řádně rozpustit. Přilijte víno Madeira, vařte 30 sekund a přilijte vodu. Nechte mírně probublávat několik minut, dokud směs trochu nezhoustne. Osolte a opepřete.
Propasírujte přes síto, abyste získali hustou, vláčnou omáčku a podávejte s teplou jehněčí kýtou a bramborami vařenými půl na půl ve vodě a v mléce.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.