Blíží se na nám velikonoční svátky, kdy tradice velí, že na stůl patří jehněčí maso. Nutno přiznat, že v našich končinách není až tak běžné, a tak mnozí nad jeho přípravou tápou. My si proto dnes ukážeme kompletní hlavní chod i s přílohou.
Jehněčí sekaný řízek s bylinkami je lahodný pokrm, který spojuje chuť jemného jehněčího masa s aromatickými bylinkami. K tomu se podávají brambory dušené ve smetaně, které krémově doplňují tento chutný pokrm.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 500 g jehněčího masa
- 150 g veky
- 0,2 l mléka
- 2 vejce
- 200 g jarních bylinek: kopřiv, petrželky, libečku
- 50 g cibule
- 20 g soli
- 1,5 g mletého pepře
- 100 g strouhanky
- 200 g másla
Jehněčí maso z předku pečlivě vykostíme a jemně umeleme na strojku. Veku nakrájíme na kostičky, které zkropíme mlékem a necháme nasáknout. Oprané bylinky a cibuli nasekáme.
Mleté maso, navlhčenou housku a posekané bylinky s cibulí, vejce, sůl a pepř promícháme na vláčnou hmotu a je-li třeba, zahustíme ji jemně prosátou strouhankou.
Z vláčné hmoty navlhčenýma rukama tvarujeme malé ploché řízky, které zvolna opékáme na rozpuštěném másle po obou stranách. Opečené řízky dáme stranou a do výpeku přilijeme vodu, provaříme a šťávu přecedíme na opečené řízky.
Příloha: Brambory dušené ve smetaně s bylinkami
- 600 g brambor
- 150 g másla
- 25 g soli
- 0,25 l smetany
- 50 g pažitky
- libečku
- petrželky
Oškrábané brambory nakrájíme na plátky, dáme je do varné misky s rozpuštěným máslem a zalijeme osolenou smetanou. Zvolna je dusíme, až jsou měkké. Nakonec je posypeme nakrájenou pažitkou a sekanými bylinkami. Podáváme je jako přílohu k jehněčímu masu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.