Kachna nadivoko je tradiční český pokrm, který se často podává na sváteční stůl. Kachna se peče v troubě s kořením, vínem a zeleninou, která dodá masu šťavnatost a chuť. Kachna nadivoko se podává s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Tento recept je pak výborný i jako zbytkové jídlo, které se dá znovu ohřát nebo použít na přípravu dalších pokrmů.
(ilustrační fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 menší kachna
- 0,2 l kysané smetany
- 0,2 l bílého vína
- 150 g kořenové zeleniny
- 1 kostka cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- ocet
- pepř
- sůl
Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem, vložíme do pekáče, obložíme nahrubo nastrounanou kořenovou zeleninou, nastrouhanou cibulí, podlijeme trochu bílým octem a dusíme pod poklicí v troubě doměkka.
Když se šťáva s připékanou zeleninou odděluje od tuku, kachnu v ní vždy obrátíme, mírně podlijeme a dusíme dál. Jakmile začne maso měknout, odstraníme poklici.
Opečenou kachnu vyjmeme, naporcujeme a složíme do čistého kastrolu.
Kostku cukru opražíme na pánvičce do hněda, karamelem zabarvíme šťávu z kachny, zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou a dochutíme solí a vínem. Propasírujeme na kachnu v kastrolu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.