Také už máte dost dlouhé zimy a těšíte se na jarní a letní období plné sluníčka a tepla? Tak si představte, že se probouzíte do slunečného rána, ptáci zpívají a svět je plný možností. A co by mohlo být lepším začátkem dne než teplé, nadýchané lívance s jahodovým jogurtem a slaďoučkým javorovým přelivem? Tento recept je více než jen snídaní, je to něco, co rozzáří váš den. Jahody dodávají svěží ovocnou chuť, jogurt přináší krémovou texturu a javorový sirup se sladkou vůní dokonale doplňuje každé sousto. Takže se pohodlně usaďte, vezměte si vidličku a připravte se na zážitek, který vás bude hřát u srdce po celý den. S ohledem na téměř celoroční dostupnost ovoce v obchodech si tuto lahůdku můžeme dopřát i nyní. Pochopitelně lze jahody vyměnit i za jiné oblíbené ovoce.
(fotografie: Pixabay)
Lívance s jahodovým jogurtem a javorovým sirupem
/4 porce, 10 lívanečků o průměru 8 cm/
Těsto:
- 140 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru krupice
- na špičku nože prášku do pečiva a stejné množství jedlé sody
- sůl
- olej na smažení
Jahodový jogurt:
- 200 g bílého jogurtu
- 6 větších jahod
- 4 lžičky javorového sirupu + další 4 lžičky sirupu na polevu
Moukou prosijte přes síto do mísy, přidejte prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Vmíchejte cukr, uprostřed vytvořte důlek a do něj pomalu vlijte vejce prošlehané s mlékem. Promíchejte a vytvořte těstíčko.
Pánev s tlustým dnem vymažte olejem a na středním plameni rozpalte. Plamen zmírněte na minimum, lžící naberte část těsta a vyklopte do pánve. Špachtlí rozetřete do tvaru kolečka o průměru asi 8 cm a povrch uhlaďte. Každý lívanec smažte asi 1 minutu z každé strany.
Hotové lívance přemístěte na předehřátý talíř a uchovejte v teple.
Jahody omyjte, pokrájejte na kousky, dejte do mísy a šťouchadlem na brambory rozdrťte. Přidejte jogurt a javorový sirup a umíchejte.
Hotové lívance servírujte na talíři s kopečkem jahodového jogurtu a polité lžičkou javorového sirupu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.