Květáková polévka je klasikou české kuchyně, která zahřeje tělo i duši. Tato verze polévky je navíc obzvláště jemná a krémová. Je ideální jako součást rodinného oběda nebo jako lehká večeře. Připravte si lžíce, protože tato květáková pochoutka je tak dobrá, že si budete chtít přidat!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme
- 1 malý květák
- cca 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 1 smetanu
- vývar
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- zelené bylinky
- sušený česnek
Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky.
V hrnci rozpustíme máslo a na něm dozlatova zpěníme mouku. Zalijeme připraveným vývarem, pořádně zamícháme. Přidáme růžičky květáku, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a pokud máme rádi, tak špetku sušeného česneku. Necháme povařit do změknutí květáku. Celé nakonec zjemníme smetanou a odstavíme z plotny.
Na talíři posypeme čerstvými zelenými bylinkami (petrželka, libeček a podobně).
Pokud chceme získat krémovou konzistenci, hotovou polévku před podáváním rozmixujeme ponorným mixérem.
Rovněž je možnost do polévky před koncem varu přidat rozkvedlané vajíčko. A pro sytější verzi pokrmu můžeme rovněž přidat na kostičky nakrájenou opraženou housku.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.