Po dlouhé zimě jsme unavení a bez energie a nutně potřebujeme povzbudit tělo. Nedočkavě vyhlížíme jaro, což je období nových začátků a čerstvé zeleniny, která oživuje naše talíře po dlouhé zimě. Co by mohlo být lepším způsobem, jak přivítat teplejší dny, než miskou plnou barvité a výživné jarní zeleninové polévky?
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 200 g rajčat
- 1 cibule nakrájená na plátky
- 2 až 3 malé mrkve očištěné a rozkrojené podélně
- 1 bulva fenyklu nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátečky
- 1 cuketa nakrájená na plátky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 100 g libovolných menších těstovin
- střední část menší hlávky zelí
- hrstka bazalkových lístků
- 30 g strouhaného parmezánu a "extra virgin" olivový olej
Nejdříve předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
Rajčata, cibule, mrkev, fenykl a česnek rozházejte na plech, polijte olivovým olejem a opékejte v troubě 40 až 45 minut, dokud zelenina nezměkne a nezezlátne.
Opečenou zeleninu dejte do hrnce společně s cuketou a zalijte vše zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a přidejte bobkové listy. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechte 20 minut povařit.
Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny slijte a pak je vmíchejte do polévky společně s natrhanými listy zelí a polovinou bazalkových lístků.
Vařte dalších 5 minut a servírujte v předehřátých miskách pokapané "extra virgin" olivovým olejem, posypané strouhaným parmezánem a zbývající bazalkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.