Dle kalendáře je stále oficiálně zima, teploty venku ale spíše připomínají jaro. A to nás nutí se pomalu zamýšlet nad blížícími se Velikonocemi. Co letos vyzkoušíme? Budeme tradiční a nebo popustíme uzdu své tvůrčí fantazii? Český mazanec je vyzkoušená klasika, ale což takhle letos zkusit upéct finský velikonoční chléb (finsky Pääsiäisleipä)? Tradičně je chléb podávám s krémovou pomazánkou, zvanou pashka. Pokud máte v rodině rozpor mezi milovníky suchého a plněného pečiva, tento recept splní požadavky obou skupin. Jak na něj?
(fotografie: Freepik)
Těsto
- 2,5-3 hrnky chlebové mouky
- 4 kávové lžíce sušeného droždí
- 2 lžíce cukru
- trošku soli
- 1/2 hrnku soli
- 1/4 hrnku měkkého másla nebo tuku na pečení
- 3 celá vejce
- 1 kávová lžička strouhané citrónové kůry
- 1 kávová lžička strouhané pomerančové kůry
- 1/2 hrnku rozinek
- 1/2 hrnku nasekaných mandlí
- 1/4 hrnku cukru
Krémová pomazánka
- 1 balení měkkého smetanového sýru (např. mascarpone) - 230 g
- 2 lžíce mléka
- 1 vanilkový cukr
- sůl
- moučkový cukr dle chuti (cca 1 hrnek)
Příprava těsta:
V malé mixovací míse ušlehejte z vaječných bílků sníh a postupně přidejte ¼ hrnku cukru.
Ve velké míse vhodné na mixování smíchejte 1 hrnek mouky, droždí, 2 lžíce cukru a sůl a dobře vyšlehejte. Přidejte vodu o teplotě cca 50°C, máslo a vaječné žloutky. Šlehejte nízkou rychlostí do zvlhnutí, poté 3 minuty na střední rychlost. Ručně vmíchejte pomerančovou a citrónovou kůru, rozinky a mandle. Pozvolna pečlivě vmíchejte vyšlechané bílky a vytvořte měkké těsto.
Přesuňte těsto na pomoučněný vál a propracujte jej, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut. Těsto dejte do lehce vymazané mísy (olejem). Zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vyndejte těsto. Na pomoučeném válu z těsta vytvořte obdélník. Zarovnejte okraje a těsto dejte do vymazané chlebové nádoby o rozměrech cca 23x13 cm. Ostrým nožem udělejte podélný řez asi 6 mm hluboký středem bochníku. Přikryjte a nechte odstát na teplém místě, až řez bude skoro neviditelný. Pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180°C, dokud nebude bochník zlatavě hnědý.
Vyndejte z formy a podávejte teplý nebo studený.
Příprava pomazánky:
V malé misce smíchejte smetanový sýr, mléko, vanilku a sůl. Šlehejte do hladka. Dle chuti přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud pomazánka nebude nadýchaná.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.