Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Lilkové lečo s vejci - lehké a chutné zeleninové jídlo

Lilkové lečo s vejci - lehké a chutné zeleninové jídlo

17.2.2024 - AndreaP.

Období před Velikonocemi, kterým teď právě procházíme, je známé jako období půstu. Nemusíme být nutně věřící, ale všichni se shodneme asi na tom, že je to také ideální doba pro to, abychom tělo dostali alespoň zlehka zpět po dlouhé zimě do formy, a nemuseli se pak v létě obávat toho, že se musíme svléknout do plavek. Je to tedy ideální čas na restart organismu a odlehčení jídelníčku. Jak na to?  Ideální je zelenina. Tak co třeba zkusit úplně jednoduché lilkové lečo. Lilkové lečo je tradiční pokrm z Balkánu, který se skládá z lilku, rajčat, paprik, cibule, česneku a vajec. Je to lehké, zdravé a chutné jídlo, které se hodí na oběd i večeři. Podává se s pečivem, nejlépe celozrnným. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 2 lilky
  • 4 barevné papriky
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 2–3 vejce (nemusí být)
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • směs koření na rožnění či steaky (nemusí být)

 

Lilky oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a asi čtvrt hodiny necháme pustit vodu. Tu pak slijeme a lilky opečeme na oleji.  K lilkům v pánvi přidáme nakrájenou cibuli, papriky a rajčata, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme.

Když zelenina změkne, vmícháme vejce. Pokud chceme ryze zeleninový a opravdu odlehčený pokrm, vynecháme vejce a dochutíme zeleninu pouze směsí koření na rožnění či steaky.

Podáváme s pečivem, a to nejlépe s celozrným.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz