Valentýn je svátek lásky, romantiky a sladkostí. Pokud chcete potěšit svého partnera, přítele nebo rodinu, můžete jim připravit některý z těchto valentýnských receptů, které jsou jednoduché, chutné a originální. Zvolte si podle svého vkusu a času, který máte k dispozici. Právě těm z vás, kteří se letos rozhodli oslavit svátek sv. Valentýna v kuchyni a posléze u stolu, totiž přinášíme několik labužnických nápadů. A komu oslavy importovaného Valentýna tak nějak nepřirostly k srdci, může si inspiraci schovat na romantický první květen :)
(fotografie: Freepik)
Milovníci fondue zajásají na čokoládovou variací:
- Čokoládové fondue /4 porce/
150 g hořké čokolády, 200 ml smetany ke šlehání, 15 g másla, 1-2 lžíce likéru Grand Marnier, 2 vaničky šťavnatých jahod
Čokoládu, smetanu, máslo a likér dejte do menšího hrnce, který zahřejte nad parou (tak, že jej dáte nad hrnec větší, naplněný vodou, kterou jste přivedli do varu) dokud se čokoláda nerozpustí a nepromísí s máslem a smetanou. Rozpuštěnou směs promíchejte a přelijte do fondue nádoby, pod kterou jste zapálili ohřívač. Jahody omyjte, osušte ubrouskem a servírujte v misce, připravené k namáčení do čokoládového fondue.
- Valentýnský ovocný salát
1 plechovka zavařených hrušek, 1/2 šálku nasekaných arašídů, 3 lžíce octa, hlávkový salát, 1 plechovka ananasu, 1 a 1/2 šálku majonézy, 1 kousek skořice
Oddělte šťávu z hrušek, dejte do ní skořici a ocet a přiveďte do varu. Každou hrušku upravte do tvaru srdce a dejte do sirupu z hruškové šťávy na asi 20 minut vařit. Pak vyjměte a nechte zchládnout. Listy hlávkového salátu dejte na talíř, na něj hrušky, posypte kousky nasekaných oříšků. Majonézu podávejte ve zvláštní misce.
A konec konců proč svému miláčkovi nepřipravit takový:
- Steak s čoko-chilli fondue /2 porce/
400 g steaku ze svíčkové - očištěné a rozkrájené na kousky, 1 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 55 g cukru krystal, 100 ml vody, 1 oloupaný stroužek česneku, 1 snítka tymiánu, 55 g hořké čokolády rozlámané na kousky, 1/2 červené chilli papričky zbavené semínek a nasekané
Na pánvi zahřejte cukr až se rozpustí, přidejte vodu a na mírném ohni přiveďte k varu. Přidejte rozdrcený česnek, tymián a vařte 2-3 minuty, aby se chutě rozvinuly. Steaky položte na mělký talíř, polijte olejem. Pánev zahřejte a osmahněte na ní steaky 1 minutu (nebo i více, dle uvážení a chutě) z každé strany. Do sirupu s česnekem a tymiánem přidejte čokoládu a chilli a nechte rozpustit. Směs přelijte do fondue nádoby, pod kterou jste zapálili ohřívač. Podávejte steakové kousky napíchnuté na špejli - připravené k namáčení v čoko-chilli fondue.
Srdce Vašeho protějšku zaručeně rozehřejí:
- Afroditin nápoj lásky
4 kostky ledu, 2 dcl ananasového džusu, 0,5 dcl brandy, 1 proužek pomerančové kůry
Smíchejte kostky ledu, brandy a džus, pořádne zamíchejte. Podávejte ozdobené pomerančovou kůrou.
- Valentýnský punč
2 šálky chlazeného grapefruitového džusu, 4 šálky chlazeného pomerančového džusu, 8 šálku světlého piva, 1/4 šálku cukru, 2 pomeranče
Vše smíchejte kromě pomerančů. Ty oloupejte a odstraňte z nich semínka. Dílky pomeranče dejte do punče - budou plavat na povrchu a nechte vychladit. Pak podávejte.
Sladkou tečkou Valentýnského menu mohou být:
- Čokoládové lanýže
asi 50 kousků: 70g smetany ke šlehání, 100g másla, 60g cukru (může být i méně), 200g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)
Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Nakonec ještě vmíchejte likér a hmotu uložte do druhého dne do chladu.
Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosejte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.
Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.
- Valentýnský karamelový koláč
1/4 šálku vody, 100 g čokolády, 1/4 rozpuštěného másla, 1 šálek jemně namletých čokoládových oplatků, 100 g žervé, 1 šálek cukru, 2 vejce, 1 šálek kysané smetany, 1 kávová lžička vanilkového cukru, 1 šálek měkkých karamelových bonbónů, 1 tekutá čokoládová poleva
Rozpusťte čokoládu v daném množství vody a nechejte jí vychladnout. Smíchejte rozemleté oplatky s rozpuštěným máslem, dobře propracujte v těsto, rozválejte na placku a vyložte jím dno koláčové formy. V misce rozmíchejte žervé, přidejte vejce a cukr a šlehejte. Když je směs ušlehaná dohladka, přilijte rozpuštěnou čokoládu, po chvíli kysanou smetanu a vanilkový cukr. Pak směs nalijte do formy a povrch posypte rozmačkanými karamelovými bonbóny. Vložte do trouby rozpálené na teplotu 220°C a pečte 55 - 60 minut, dokud nevyskočí okraje. Prostředek koláče má zůstat vláčný. Po upečení nechejte vychladnout a ztuhnout ve formě několik hodin. Potom vyklopte a rozkrájejte. Jednotlivé porce přelijte čokoládovou polevou a ozdobte pátky karamelových bonbónů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.