Tučný čtvrtek je tradiční svátek, který se slaví v období masopustu. Je to pohyblivý svátek, a letos připadl právě na dnešní den - 8.února. Zjednodušeně se dá říct, že je to den, kdy se lidé mohou přejídat mastným jídlem a pít pivo, než začne velikonoční půst. Je nutné nabrat sílu pro následující dlouhé postní období. Mezi typická jídla tohoto dne patří zabijačkové speciality, pečený bůček, huspenina, škvarkové placky a samozřejmě nesmí chybět nadýchané koblihy. Krom dne plného jídla a hojnosti je tučný čtvrtek také den plný lidových zvyků, písní a říkadel, které mají zajistit zdraví, štěstí a plodnost po celý rok. Tak si dnešek užijte!
(fotografie: Pixabay)
Co se jídla týče, tak právě koblihy budou středem našeho zájmu. Masopustní kobliha je údajně jediným pokrmem, který se již v 1. století rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný a opravdový masopustní chod. Tomuto moučníku byla dříve přisuzována magická síla. Několik kousků z první upečené várky koblih se vždy uschovalo, usušilo a posléze rozdrtilo na prášek. Během roku se pak tento prášek přidával do krmiva nemocným zvířatům. Osobně upřednostňuji koblihy raději sníst, nežli sušit. Ovšem proti gustu žádný dišputát, že ano :)
(fotografie: Pixabay)
Masopustní koblihy
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 8 žloutků
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla
- 0,3 l mléka
- 42 g droždí
- 3 lžíce rumu
- sůl
- marmeláda
- olej
Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Pak jej na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, prázdným kolečkem přikryjeme, okraje stiskneme a přesahující těsto odkrojíme. Ještě chvíli necháme kynout.
Mezitím rozehřejeme větší vrstvu tuku, aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.
(fotografie: Pixabay)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.