Na dotaz, jakou část vepřového masa máte nejraději, mnozí odpoví, že krkovičku. Proč tomu tak je? Hlavní důvod je ten, že je šťavnatá, nikdy není suchá a tuhá jako třeba maso z kýty. Rovněž upravovat jde všemi možnými způsoby (například řízky z ní jsou naprosto dokonalé) a vždy si na ní člověk pochutná. A my si jí tentokráte upečeme, a sice se směsí hořčice, medu a bylinek. A chybět nebude ani pivo!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 4 plátky krkovice
1 velká cibule
4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hořčice ( dijonská nebo plnotučná )
2 polévkové lžíce tekutého medu
2 polévkové lžíce posekaných bylinek ( oregáno, tymián, rozmarýn )
1 polévková lžíce oleje
200-300 ml černého piva
pepř
sůl
Nejprve si připravíme marinádu smícháním medu, hořčice, oleje a bylinek.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, rovněž tak česnek, který posekáme nadrobno. Cibuli a česnek poté rozprostřeme na dno pekáčku.
Plátky masa osolíme, opepříme, vložíme do pekáčku a potřeme směsí připravenou medovou směsí. Podlijeme nepatrně pivem, přiklopíme a vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů. Podle potřeby podléváme a maso alespoň jednou obrátíme, aby se chuť směsi dostala do výpeku.
Po necelé hodince maso odkryjeme a necháme opéct. Ještě můžete během pečení polévat výpekem.
Příloha je vhodná bramborová, ať už vařené brambory či bramborová kaše.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.