Zeleninový salát je skvělou přílohou k obědu, nejen že zpestří jeho chuť, dodá jídlu potřebné vitamíny, ale celkově talíř krásně oživí, neb všichni víme, že jíme také očima a barvy jsou důležité. Velmi známý a oblíbený je salát coleslaw. Jedná se o zelný salát, který ale svou jednoduchostí a přitom lahodností dobyl svět. S grilovaným či smaženým masem nemá konkurenci. Pochází z Nizozemska, kde se poprvé na talíři objevil v 18.století. Často se podává v restauracích a fast foodech, hravě ho ale zvládneme i doma. A to za třetinovou cenu!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1/2 hlávky zelí
- 2 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 100 g zakysané smetany
- 100 g majonézy
- 1 lžíci hořčice
- 2 lžičky octu
- 3 lžičky krupicového cukru
- dle chuti pak sůl a pepř
Zelí zbavíme prvních ovadlých listů a spolu s očištěnou mrkví nastrouháme na hrubším struhadle. Trošku více práce, ale také je to možnost, je vše nakrájet nožem na velmi tenké nudličky.
Cibuli oloupáme, nakrájíme na tenké půlměsíčky a přidáme k nakrájenému zelí s mrkví.
Necháme chvíli odležet, kdy v druhé misce si připravíme dresing. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou a postupně za stálého šlehání přidáme hořčici, sůl, pepř, ocet. Nakonec přidáme cukr.
Do takto připraveného dresinku lehce vmícháme nakrájenou směs zeleniny a promícháme.
Salát necháme v lednici minimálně dvě hodiny odležet, aby se propojily veškeré chutě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.