Střapáčky se zelím je dá se říct taková rychlejší varianta plněných bramborových knedlíků a patří mezi jídla mého dětství. Už jako malá jsem dychtivě chodila kolem plotny, když je babička připravovala, stála na špičkách, aby mi nic neuteklo ( a abych něco viděla, tak malá jsem byla) a v okamžiku, kdy se vůně zelí a slaniny linula celým domem, jsem se už hnala ke stolu s tím, že mám hrozný hlad. Je to jídlo, které k nám zavítalo ze slovenské kuchyně, ale velmi rychle se zde zabydlelo. Jídlo pochopitelně velmi vydatné a syté, ale proč občas nezhřešit? Takže dnešní recept pro ty, co mají rádi nostalgii a babiččinu kuchyni jako takovou.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 750 g brambor
- 150 g hladké a 150 g hrubé mouky
- sůl
- pepř
- 300 g kysaného zellí
- 1 velká cibule
- 50 g sádla
- 50 g slaniny
- ocet
- cukr
Oškrábané a omyté brambory nastrouháme na jemném struhadle, část vody slijeme, přidáme sůl, pepř a hladkou i hrubou mouku. Vypracujeme těsto, dáme je na prkénko a krájíme malé noky. Ty vhazujeme do vroucí, mírně osolené vody. Občas zamícháme, aby se strapačky nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut.
Usmažíme cibulku, přidáme do ní nadrobno nakrájené kysané zelí, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zelí podle chuti dosolíme, dochutíme octem a kostkou cukru. Hotové promícháme s vařenými okapanými strapačkami. Jednotlivé porce sypeme na kostičky nakrájenou, roztavenou slaninou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.