Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Návrat do dětství, aneb babiččiny střapáčky se zelím a slaninou

Návrat do dětství, aneb babiččiny střapáčky se zelím a slaninou

20.1.2024 - AndreaP.

Střapáčky se zelím je dá se říct taková rychlejší varianta plněných bramborových knedlíků a patří mezi jídla mého dětství. Už jako malá jsem dychtivě chodila kolem plotny, když je babička připravovala, stála na špičkách, aby mi nic neuteklo ( a abych něco viděla, tak malá jsem byla) a v okamžiku, kdy se vůně zelí a slaniny linula celým domem, jsem se už hnala ke stolu s tím, že mám hrozný hlad. Je to jídlo, které k nám zavítalo ze slovenské kuchyně, ale velmi rychle se zde zabydlelo. Jídlo pochopitelně velmi vydatné a syté, ale proč občas nezhřešit?  Takže dnešní recept pro ty, co mají rádi nostalgii a babiččinu kuchyni jako takovou.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 750 g brambor
  • 150 g hladké a 150 g hrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • 300 g kysaného zellí
  • 1 velká cibule
  • 50 g sádla
  • 50 g slaniny
  • ocet
  • cukr

Oškrábané a omyté brambory nastrouháme na jemném struhadle, část vody slijeme, přidáme sůl, pepř a hladkou i hrubou mouku. Vypracujeme těsto, dáme je na prkénko a krájíme malé noky. Ty vhazujeme do vroucí, mírně osolené vody. Občas zamícháme, aby se strapačky nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut.

Usmažíme cibulku, přidáme do ní nadrobno nakrájené kysané zelí, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zelí podle chuti dosolíme, dochutíme octem a kostkou cukru. Hotové promícháme s vařenými okapanými strapačkami. Jednotlivé porce sypeme na kostičky nakrájenou, roztavenou slaninou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.