Pátek je poslední den pracovního týdne a před námi je víkend. Období, kdy mnozí z nás rádi zakousnou nějaký ten moučník ke kávě či čaji. Jaký si připravíme tentokrát? Zaměříme se na jablka. Jedná se i o v zimě lehce dostupné ovoce, navíc relativně levné. Mnozí mají dokonce uskladněny své vlastní zásoby. A proto receptů, kde jsou jednou ze surovin jablka, není nikdy dost. I doma jablka používáme velice často, máme je rádi, a když jsem jednou náhodně narazila na recept na jablkovou roládu, tento jsem si opsala na papír a řekla jsem si, že to jednou zkusím. Po čase jsem papír našla (možná to taky znáte, něco vás zaujme, opíšete si to, založíte...v lepším případě poté najdete, v horším zapomenete). Roládu jsem zkusila a věřte, stálo to za to. Je opravdu vláčná a na přípravu velmi jednoduchá. Je to jeden z dalších receptů typu "na poslední chvíli", protože příprava je opravdu rychlá a už po pár minutách máte doslova provoněn byt.
(fotografie: redakce)
Potřebujeme
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 5-6 středně velkých jablek
- skořice
- cukr dle chuti
- možno přidat hrozinky, oříšky a podobně
Plech vyložíme pečícím papírem. Jablka oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Rozprostřeme na pečící papír, jemně pocukrujeme, posypeme skořicí, případně přidáme, co máme rádi (hrozinky, oříšky, kokos a podobně).
V míse si připravíme piškotové těsto a to tak, že řádně vyšleháme cukr, vejce a mouku. Tímto těstem poté rovnoměrně zalijeme připravený jablečný základ a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené vytáhneme a překlopíme na připravenou utěrku, stáhneme pečící papír a ještě teplé srolujeme do rolády. Necháme vychladnout. Nakonec jemně pocukrujeme. Můžeme ale rovněž dozdobit šlehačkou.
Malá obměna je, že roládu před stočením potřeme marmeládou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.