Oblíbenost tortil značně stoupá, a to zejména proto, že jejich naplněním získáme chutné a rychlé jídlo v podobě výživné svačiny či obědu do krabičky. Nespornou výhodou je to, že k jejich naplnění můžeme použít prakticky cokoliv. Jak už bylo zmíněno, jedná se o rychlé jídlo, a to zejména v případě, kdy si tyto tortilly koupíme v obchodě vakuované a doma si je pak jen naplníme. Ano svůj účel jistě splní, nicméně jedná se především o drahé šedé placky bez vůně a chuti. Přitom na jejich výrobu jsou zapotřebí jen čtyři suroviny. Těmi jsou mouka, tuk, sůl a voda. Takže doslova produkt za pár kaček. Tak kde je ta chyba, že se prodávají tak moc drahé? Odpověď teď ponechme stranou a pojďme si ukázat, jak proti tomu bojovat. Jednoduše! Udělejte si své vlastní domácí. A ty kupované už vám práh domu pak nepřekročí.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 2 3/4 hrnku hladké mouky
- 5 lžic sádla
- 3/4 lžičky soli
- 3/4 hrnku horké (ne vařící) vody
- pokud jste zvyklí, můžete přidat na špičku nože prášek do pečiva, ale není to nutné
V míse smíchejte mouku s tukem a solí. Vznikne vám drobenka. A teď příjde ten zásadní krok, postupně - to znamená asi na třikrát - přilijte horkou vodu a rychle smíchejte prsty v těsto. Tortilly nemají rády dlouhé hnětení jako kynuté těsto, neb toto by aktivovalo lepek v mouce, což v tomto případě nepotřebujeme.
Těsto zakryjte, aby neosychalo a nechte zhruba hodinu odpočívat.
Poté toto nyní již hladké a připravené těsto rozdělte na 12 kusů, z každého udělejte kuličku a nechte ležet zhruba ještě 5-10 minut.
Poté vyválejte každý kousek na velkou placku. Postupně opékejte na rozehřáté a jen mírně vytřené pánvi z každé strany 30 až 45 sekund.
Plňte dle své chuti, například můžete použít zbytek masa ze včerejška, míchaná vajíčka či dušené luštěniny, k tomu pochopitelně co nejvíce čerstvé zeleniny a nakonec vše zakapat studenou omáčkou (zakysaná smetana, bílý jogurt apod.)
Srolujte a podávejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.