Zimní období není jen o sněhu, chladu a brzké tmě, ale ač se to na první pohled nezdá, tak nám nabízí také bohatý výběr surovin, které v tomto období doplní náš jídelníček o potřebné živiny. V tomto článku se zaměříme na kořenovou zeleninu.
Kořenová zelenina je jako jedna z mála totiž i v zimě v plné síle, nabízí nejen bohatou chuť, ale také skvělé výživné hodnoty, které nám mohou dodat energii v chladných dnech. Podívejme se na několik klíčových hráčů v této kategorii a recepty, které vám pomohou vytvořit výjimečná jídla.
(fotografie: Pixabay)
Mrkev
Mrkev, klasika mezi kořenovou zeleninou, je bohatá na vitamín A a dodává jídlu sladkou chuť. Vyzkoušejte teplou mrkvovou polévku s medem, kde sladkost mrkve vynikne v kombinaci s kořením a medem.
Potřebujeme:
- 500 g mrkve nakrájené na plátky
- 1 cibule nadrobno nasekaná
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
Na pánvi osmažte cibuli na olivovém oleji do zlatova. Přidejte mrkev a med, nechte karamelizovat.
Přisypte kmín a koriandr, promíchejte a přilijte zeleninový vývar, přivedte k varu a nechte vařit, dokud není mrkev měkká.
Polévu rozmixujte do hladké konzistence, dochuťte solí a pepřem. Podávejte horkou s křupavým chlebem.
Petržel
Petržel je skvělým zdrojem vitamínu K a C, navíc přidává do jídel svěží chuť. Připravte si dušenou petržel s česnekem jako skvělou přílohu k masu.
Potřebujeme:
- 1 svazek čerstvé omyté a nasekané petržele
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekaný česnek. Přidejte nasekanou petržel a míchejte, dokud petržel nezměkne.
Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte jako přílohu k masu.
Ředkvičky
Ředkvičky přidávají pikantní nádech a jsou plné antioxidantů. Vytvořte si salát s ředkvičkami, bramborami a bylinkovým dresingem pro osvěžující pokrm plný chutí.
Potřebujeme:
- 1 hrst čerstvých ředkviček, nakrájených na tenké plátky
- 2 brambory, uvařené a nakrájené na kostky
- 1 čerstvý salátový list, dle dostupnosti a natrhaný na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bílého vinného octa
- čerstvé bylinky (máta, petržel, bazalka), nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Smíchejte ředkvičky, brambory a salát v míse.
V malé misce smíchejte olivový olej, ocet, bylinky, sůl a pepř.
Dressing přidejte k zelenině a důkladně promíchejte.
Podávejte okamžitě jako svěží salátový pokrm.
Brambory
Brambory jsou klasikou, kterou lze připravit na různé způsoby. Zkuste pečené brambory se sýrem a rozmarýnem jako aromatickou přílohu nebo samostatný pokrm.
Potřebujeme:
- 4 velké očištěné brambory nakrájené na plátky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 šálek strouhaného sýra
- sůl a pepř podle chuti
Brambory nakrájené na plátky umístěte na plech vyložený pečicím papírem.
V malé misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, rozmarýn, sůl a pepř. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na plátky brambor.
Předehřejte troubu na 200 °C a pečte brambory asi 25–30 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.
Před koncem pečení posypte brambory strouhaným sýrem a nechte je ještě chvíli péct, dokud sýr neztuhně a neroztaví se.
Hotové brambory podávejte horké jako lahodnou přílohu.
Kořenová zelenina je základním kamenným blokem zimní kuchyně. S její bohatou paletou chutí a výživnými vlastnostmi se můžeme těšit na mnoho chutných a zahřívajících pokrmů. Takže proč nezkusit něco nového a ponořit se do světa kořenové zeleniny během těchto zimních dnů?
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.