Žemlovka je sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do oslazeného mléka, případně vajec.
Místo nejčastěji používaných jablek lze použít také hrušky. Jedná se o pokrm, který je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování. Recept není nikterak těžký a samotné děti i dospělí jej vítají. Jak si tuto pochoutku tedy připravit doma?
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 10 jablek
- 5 vajec
- 80 g cukru
- skořice
- 1 nastrouhaná žemle
- 12 lžic sladké smetany
- máslo
Jablka oloupejte a nastrouhejte. Dejte je do mísy, přidejte 5 celých vajec, 80 g cukru, trochu skořice, nastrouhanou žemli, 12 lžic sladké smetany a dobře promíchejte.
Potom vymažte formu máslem, vysypte strouhankou a vlejte těsto. Nákyp upečte dozlatova a nakonec posypte cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.