Čočka odjakživa patří na náš stůl. Řadí se mezi luštěniny a pochází z Asie. Má vysoký obsah bílkovin, díky čemuž v mnoha částech světa tvoří podstatnou složku stravy. A jelikož tradice praví, že na novoročním stole by měla být čočka, abychom po celý následující rok měli dostatek peněz, přinášíme dva recepty už z dob našich babiček a prababiček.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Čočka na kyselo
- 30 dkg čočky
- sůl
- 1 lžička octa
- bobkový list
- tymián
- a) 1 lžíce sádla a 2 lžíce mouky
- b) 1/4 l kyselé smetany a 1 lžíce mouky
Čočku přebereme a namočíme do čisté vody (vody nedáváme mnoho). Ve stejné vodě čočku na druhý den uvaříme spolu s bobkovým listem a tymiánem. Zatím nesolíme, nesolená čočka rychleji změkne. Když je čočka skoro měkká, okyselíme ji octem a až nakonec osolíme a zahustíme :
a) zlatou jíškou, kterou zalijeme nejlépe odvarem ze zeleniny
b) zátřepkou z kyselé smetany
Čočku na kyselo následně podáváme :
- samostatně omaštěnou jen zpěněnou cibulkou na slanině nebo škvarkách
- s přidáním sázeného vejce a salátu
- zatřepanou mlékem a s brambory
Čočkové opečenky
- 1/4 kg čočky předem uvařené
- 1-2 vejce
- 2 brambory
- 1 cibule
- 4 dkg slaniny
- sůl
- kmín
- majoránka
Uvařenou a vychladlou čočku umeleme na strojku, přidáme umleté brambory, osolíme, okořeníme kmínem a majoránkou, přidáme zpěněnou cibulku na slanině a spojíme vejcem. Je-li směs řídká, přidáme strouhanku.Tvoříme placičky, které obalíme v bílku a ve strouhance a usmažíme. Podáváme je ke špenátu, kapustě, hrášku nebo se salátem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.