Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Ke kaprovi patří bramborový salát. Jaký si letos připravit?

Ke kaprovi patří bramborový salát. Jaký si letos připravit?

18.12.2023 - AndreaP.

Ke kaprovi, jehož možné varianty přípravy jsme si ukázali v článku Štědrý večer ve znamení kapra. Vyzkoušejte ho tentokrát jinak!, se o vánočních svátcích tradičně připravuje bramborový salát. Klasický s množstvím majonézy známe asi všichni, a ač je chuťově jistě velmi dobrý, ne každému tato těžká varianta vyhovuje. Možností, jak jej připravit, ale je mnohem více.


(fotografie: Pixabay)

Tradiční bramborový salát /pro 4 osoby/

  • 10 větších brambor, sůl, pepř, 5 středně velkých cibulí, ocet, olej, 1 malá Majolka
  • Zálivka: 2 lžíce plnotučené hořčice, voda, ocet, sůl, cukr

Nakrájíme cibuli, uvaříme brambory ve slupce, ještě horké oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do salátové mísy vrstvíme postupně horké brambory, které posolíme, popepříme, pokapeme octem, olejem a drobně nasekanou cibulku. Potom vše zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z vody, octa, soli, cukru a hořčice. Zalitý salát již nemícháme. Až když vychladne, promísíme s Majolkou.

Bramborový salát jinak /pro 4 osoby/

  • 10 větších brambor, sůl, pepř, sklenice směsi Moravanka, ocet, olej, 1 malá majonéza a 1 bílý menší jogurt /případně jen 1 větší bílý jogurt/

Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a nakrájíme na kostičky. Moravanku slijeme a šťávu uchováme. V salátové míse smícháme brambory, které posolíme, popepříme, pokapeme olejem s jogurtem s majonézou a slitou směs Moravanka. Přilijeme trošku šťávy z Moravanky, případně dosolíme, dopepříme nebo přidáme trošku octa. Necháme vychladit.

Bramborový salát s polníčkem /pro 4 osoby/

  • 250 g brambor, 3 šalotky, 120 ml masového vývaru, 2-3 lžíce vinného octa, 150 g salátu polníčku, 3 vejce vařená natvrdo, 3 lžíce oleje, sůl, pepř

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, prolijeme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šalotky oloupeme a najemno posekáme. Máslo rozehřejeme na pánvi a šalotky na něm zesklovatíme. Masový vývar ohřejeme s octem, zalijeme jím brambory a necháme 20 minut rozležet. Polníček přebereme, důkladně omyjeme a dáme okapat. Vejce oloupeme, rozpůlíme, žloutky odložíme stranou a bílky nakrájíme na tenké nudličky. Brambory zalijeme olejem, osolíme a opepříme. Vmícháme polníček a bílky. Žloutky rozmělníme a přes síto promačkáme na salát. Salát ihned podáváme.

Dále k tématu :

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz