A máme tady vánoční týden, respektive již tuto neděli máme nejen čtvrtý advent, ale zároveň Štědrý den. Je to den, kdy si ve většině rodin budeme dávat kapra. Pro mnohé je to letos poprvé a zároveň naposledy, neb si více než jednou ročně tuto chutnou rybu neudělají. Kdybyste to chtěli zkusit jinak nebo hledali inspiraci na „příště“, protože nechcete zůstat u té jediné konzumace do roka, tak zkuste naše oblíbené recepty, které vás nadchnou.
(fotografie: Pixabay)
Kdo by nestál o klasický trojobal, tak by si mohl zkusit různé variance na něj. Takže jak na to?
- Variace na trojobal by mohla vypadat následovně::
hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka, a na ochucení masa – česnek, kmín či muškátový květ
- Zkusit můžete také speciální těstíčko:
2 vejce, sůl, 50 ml smetany, 50 g hladké mouky, koření, vejce, solamyl, mouka, pivo / víno, sýr, parmazán, olej na smažení, přidat do něj lze i pivo!
Speciální “uzenářský” kapr
- 600 g filetů kapra
- 100 g prorostlé slaniny
- 40 g špeku
- 4 krajíce chleba
- 1 cibuli
- sůl
- klobásové koření (mletou papriku, mletý kmín a zázvor, koriandr, sušený práškový česnek),
- 60 g sádla
- pečicí papír
Na sádle osmahneme cibulku s pokrájeným špekem, přimícháme klobásové koření, které nemusíme spálit, směsí následně potřeme kapříka.
Sádlem potřeme pečicí papír, kapra na něj vyskládáme a na každý kus dáme plátek slaniny či uzeného boku. Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut. Podávejte s chlebem, brambore, salátem, co máte nejraději.
Kapr v sýrovém těstu
- 600 g filetů z kapra
- sůl
- směs pepřů
- drcený kmín
- citronovou kůru
- suché provensálské byliny
- sušená zelená petrželka
- olej
- 100 g tvrdého sýra
- 100 g tuku na pečení
- 100 g hladké mouky1 vejce
- sezamová semínka a vejce na potření těsta
- drcená rajčata
- směs bylinek
- cukr a vinný ocet
Připravíme si těsto ze strouhaného sýra, tuku, mouky a vejce. Uhněteme jej a dáme zchladit.
Následně smícháme olej, koření, petrželovou nať, citronovou kůru a vše promícháme. Následně směsí potřeme filety (lze je také naložit třeba přes noc).
Z těsta poté válíme plat, ze kterého rádílkem vykrojíme asi 3 centimetry silné pruhy. Každý dílek kapra poté zamotáme do těsta, dáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct na 200 stupňů na přibližně 7 minut.
Následně podáváme s rajčatovým pyré. To připravíme tak, že drcená rajčata dáme na pánev a odvaříme z nich vodu, přidáme bylinky a je hotovo. Kdo nemá rád rajčata, tomu by to mohlo chutnat s bramborovou kaší nebo se šťouchaným bramborem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.