Je sice teprve úterý, ale mnozí již přemýšlí, co dobrého uvaří rodině o víkendu. Tento recept patří mezi ty, které si člověk musí připravit dopředu, což ale zabere minimum času, a ještě méně surovin. Proč tomu tak je, je velmi prosté. Maso se musí nechat důkladně odležet v nálevu. A právě proto je ideální k naplánovanému víkendovému obědu, jelikož dnes je ten nejlepší čas maso předpřipravit.
(ilustrační fotografie: Pixabay)
K samotným surovinám - gramáž masa volíme dle počtu osob, počítá se 150 g na osobu, koření pak zejména dle chuti - čím více ho dáme, tím silnější bude daný nálev i výsledná chuť.
Potřebujeme:
- vepřová krkovička
- česnek
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- pepř
Vepřová krkovička, ne moc tučná, se nasolí a potře důkladně rozetřeným česnekem. Místy se píchne do masa nožem a rozetřený česnek se tam natlačí.
Uvaříme nálev (voda, trocha soli, pepř, nové koření, bobkový list).
Načesnekované osolené maso dáme do hrnce a zalijeme vychladlým nálevem (musí být ponořené). Přikryjeme a necháme uležet v ledničce alespoň 3 dny.
Pak maso vyjmeme, nálev vylijeme.
Nalijeme studenou čerstvou vodu, osolíme a maso v ní uvaříme s polévkovou zeleninou. Polévka je výborná, můžeme do ní přidat brambory a zelí.
Uvařené maso poté nakrájíme a podáváme s křenovou omáčkou. A že nevíte, jak si jí připravit? Je to snadné!
Křenová omáčka:
- 4 lžíce strouhaného čerstvého křenu, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 6 dl zeleninového vývaru, 1/2 l mléka, 1 kelímek sladké smetany, 1 lžíce másla na dokončení, cukr, sůl.
Máslo (50g) rozehřejeme v hrnci, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme za občasného míchání asi 30 minut.
Přilijeme smetanu, vmícháme křen, dochutíme cukrem a solí a sejmeme z ohně. Doplníme čerstvým máslem a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.