Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  K svátku sv. Martina patří dobře propečená husa. Vyzkoušejte jí upéct rovnou se zelím!

K svátku sv. Martina patří dobře propečená husa. Vyzkoušejte jí upéct rovnou se zelím!

9.11.2023 - AndreaP.

Svátek sv. Martina a s ním spojené Svatomartínské posvícení. Kdo to ale byl ten svatý Martin a jaké legendy se k němu váží? Odpovědi na tyto otázky naleznete v našem magazínu. My si dnes na úvod dnešního receptu připomeneme ale ještě jednu pověst, uveřejněnou dne 10.října 1939 ve Vídeňských Novinách ...

... A proč bylo zavedeno posvícení martinské, o tom se vypravuje tato pověst (podle Jos. Svátka): Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů. Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal. Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské....

A teď už zpět k dnešnímu receptu, připravíme si tradiční husu pečenou rovnou v zelí.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 1/2 mladé husy
  • 2-3 lžíce husího sádla
  • 800 g kysaného zelí
  • 0,2 l šťávy z kysaného zelí
  • 0,2 l smetany
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • sůl

Z poloviny mladé husy stáhneme kůži a sádlo. Maso rozdělíme na 8 porcí.

Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vytřeli husím sádlem, dáme vrstvu zelí a posypeme mletou paprikou. Na to rozložíme porce husy, přikryjeme zbytkem zelí, zalijeme lákem ze zelí a pokapeme zbytkem husího sádla, které ještě posypeme mletou paprikou.

Dusíme v troubě pod pokličkou, až je maso na píchnutí nožem měkké.

Zalijeme smetanou a necháme ještě chvíli dusit. Podáváme s knedlíkem.

Další tipy na sv. Martina :

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz